Afbeelding

Fietspot: App beloont iedereen die zijn fiets goed stalt met punten

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Wie zijn of haar auto fout parkeert in het Zwolse centrum kan een bonnetje achter de ruit verwachten. Van de fietser accepteren we meer. Toch veroorzaken fietsen voor een winkelpand, een ingang of op straat eveneens overlast. QingJu Altelaar is dat een doorn in het oog. Zij bedacht een app. Daarbij word je niet op de bon geslingerd, maar juist beloond. Dat wil zeggen als je goed parkeert.

Fietspot heeft de app. Het werkt als volgt. Met de camera van je smartphone kan je spotten waar je bent. Is dat op een plek net buiten de binnenstad, in een fietsenstalling of garage, dan spaar je punten. Die punten zijn dan weer goed voor kortingen op producten die winkeliers aanbieden. Dat is althans het idee. Altelaar heeft binnenkort een gesprek met de gemeente Zwolle en zal dan haar app verder promoten in de hoop dat het concept werkelijkheid wordt. Dat concept bedacht ze overigens al een tijdje geleden toen ze nog op hogeschool ArtEZ in Zwolle zat. Altelaar woont in Almere, werkt in Amsterdam en heeft verder nog gestudeerd in Utrecht. “Ook andere steden kennen het probleem van fietsen die voor overlast zorgen. In Amsterdam is dat helemaal het geval”, weet Altelaar. Zwolle is echter een heel geschikte stad om bij wijze van pilot te kijken of dit concept werkt, denkt ze. “Het mooie aan Fietspot is dat het meerdere partijen wat oplevert. De fietser wordt beloond voor goed gedrag en winkeliers hebben niet of minder overlast bij hen voor de deur. Daarnaast is het zo dat winkels vaak toch al kortingen geven en de app een extra middel is om hun zaak onder de aandacht te brengen”, aldus Altelaar. Als voorbeeld noemt ze horeca, kledingzaken en culturele instellingen waar je korting krijgt. Daarnaast levert het tevens de gemeente wat op meent Altelaar. Een straatbeeld met minder blik maakt een stad nu eenmaal aantrekkelijker.

Fietsgarage

Fietspot laat je zien waar jij jouw fiets kunt stallen. En dat is geen overbodige luxe vindt Altelaar. “Ik heb veel in Zwolle gefietst. Toch ontdekte ik een fietsgarage aan de rand van het centrum pas toen ik bezig was met een onderzoek voor deze app. Anders gezegd was ik daar zonder een actieve, zoekgerichte, houding nooit achtergekomen en dat is jammer.” Op de vraag of ze al denkt om het idee voor Fietspot in andere steden uit te rollen, antwoordt Altelaar. “Ik denk dat het concept zeker succesvol kan zijn in andere steden, maar daar ben ik nog totaal niet mee bezig. Eerst maar eens kijken of het in Zwolle van de grond komt en daarna zien we wel verder.