Afbeelding
Erika Schuuring

BuurtKar maakt van wijk kleurrijk podium

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring)

WIPSTRIK-ZUID - De BuurtKar, de fleurige mobiele ontmoetingsplek van de wijk, die iedere woensdagmiddag door de straten gaat, bestaat een jaar. Dat vierde initiatiefnemer Corinne Tijsseling met haar buurtgenoten op 23 mei in wijkcentrum Bestevaer.

Op de versierde tafels staat cake die de wijkgenoten zelf hebben gebakken en er is koffie en kinderchampagne. Frank voor ‘t Hekke uit de Heemskerkstraat komt aangelopen met zijn outdoor ontdekkist en laat de kinderen planten en dieren ontdekken in het water, in de lucht of onder een straatklinker. Corinne Tijsseling Zelfstandig Social Worker en buurtbewoner, introduceerde een jaar geleden de BuurtKar. “Ik ben ermee gestart omdat ik in de wijk opving dat er zo weinig te doen was. Ook hoorde ik in het wijkcentrum steeds vaker dat er nog maar weinig kinderen kwamen. Inmiddels was ik nieuwsgierig geworden hoe het ervoor stond.”

De buurtKar is opvallend en bekleed met bloemen en vlaggen of met groen gras en fleurige plantjes met koffie en thee en limonade. Het trekt de aandacht en ziet er telkens anders uit. “Het brengt mensen bij elkaar. Het is begonnen met activiteiten voor kinderen maar de Kar is nu veel meer voor iedereen. Doordat ik elke week door de wijk loop, ontmoet ik veel mensen waarmee ik in gesprek raak”, vertelt Corinne. De buurtbewoner maakt bewust geen vaste route door de Zeeheldenbuurt van de wijk. De initiatiefnemer leerde het afgelopen jaar de buurt en de bewoners kennen en doet goede dingen voor de wijk. Daarbij richt ze zich praktisch op wat ze kan doen voor haar buurt zonder de focus te leggen op problemen. Door haar inzet komt de wijk verder. Zo hielp Corinne met haar contacten een meisje met een kapotte verroeste fiets aan een nieuwe, bouwden de buurtbewoners hutten in de Willem Barentzstraat, werden de ramen gelapt, is de straat versierd met flessenkunst en maakten wijkgenoten vakantiekaarten voor buren die niet op vakantie gingen. ‘’De wijk is het podium waar het moet gebeuren. Samen kunnen we de wijk maken”, zegt ze vrolijk.

Al gauw kwam het idee voor het project KLEUR de Wipstrik. Het project van de wijkvereniging dat buurtbewoners stimuleert hun straat en buurt nog leuker en gezelliger te maken met hun idee of hulp. In het klein met een boodschap voor de buurman, of groot met een straatfeest. Via het project zijn acht Minibiebs geplaatst in onder meer de Rijpstraat, Keizerstraat en de Bontekoestraat, is een oliebollenfeest georganiseerd en een 60plus Café gestart voor Roze Ouderen. De BuurtKar is inmiddels onderdeel geworden van de Wijk- en Speeltuinvereniging Wipstrikkwartier.