Afbeelding
Pedro Sluiter

Ali Aksu: ‘Ik haal energie uit mijn gast, hartstikke lekker’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Oriëntal Döner Kebap aan de Vispoortenplas 7 in Zwolle bestaat twintig jaar. Een memorabel moment voor eigenaar Ali Aksu (50) die de afgelopen succesvolle jaren de revue laat passeren. Rondje Swolle schuift aan en kijkt met hem mee.

“Het laatste broodje, dat is voor mij belangrijk”, zegt Aksu waarmee hij de kwaliteit van een smaakvol broodje wil benadrukken. Want opmerkingen als ‘iets aan de zoute kant’ of ‘teveel gekruid’ wil hij van zijn gasten niet horen. En, zo ja, dan wordt er direct actie ondernomen. Zijn jarenlange ervaring, in combinatie met altijd blijven door ontwikkelen, het zijn de innovatieve eigenschappen van vakman Aksu. “Wat wij in deze zaak bieden, is een totaal pakket. Kebap op hoog niveau, van het broodje tot de saus. Met knowhow die wij zelf hebben opgebouwd. Zoals het vlees aan het spit, dat deden wij in onze beginjaren helemaal zelf. Nu wordt het ons bereiding klaar aangeleverd maar van een kwaliteit zoals wij dat hebben ontwikkeld. Daarmee hebben wij ons weten te onderscheiden van andere zaken. Bij ons is het altijd een apart stukje vlees.”

“Ik ben trots dat wij na twintig jaar zo populair zijn. Zowel bij de jeugd als bij ouderen. Het is ook de energie die ik uit mijn gasten haal. Dat voelt hartstikke lekker. Zo ken ik veel gasten van vroeger die in Zwolle hebben gestudeerd. Komen ze na hun studietijd weer terug om bij mij te eten. Dan hoor ik verhalen uit de oude doos. Altijd gezellig”, zegt Aksu

Kapsalon

Over de oorsprong van het broodje Döner kebap doen meerdere verhalen de ronde. Volgens Aksu heeft het absoluut roots uit het Midden-Oosten. Meer gedetailleerd is de naam van ene Kadir Nurman die in 1972 in Berlijn het broodje met lamsvlees zou hebben geïntroduceerd. Honderd procent zekerheid is niet te geven, wel dat de naam van het broodje al volledig is ingeburgerd binnen de Nederlandse eetcultuur. Net als lahmacun, nog zo’n lekkernij waar Aksu zijn gasten graag mee verrast. Het koken en het vele keukenplezier heeft Aksu duidelijk van zijn vader mee gekregen. “Mijn vader was kok, kwam in de jaren ’60 als gastarbeider naar Nederland en werd gehuisvest in een pension in Kampen. Daar kookte hij voor zijn medebewoners. Pa wist al heel snel dat hij hier wilde blijven. In 1972 liet hij mijn moeder, de rest van ons gezin en een tante naar Nederland overkomen. Ik volgde de MTS, ging daarna werken en koos een eigen weg.” Toen in 1999 de zaak aan de Vispoortenplas vrij kwam, zag Aksu kansen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Inmiddels twintig jaar waarvan de laatste drie jaar met een geheel eigen ontwikkelde kaas kapsalon. Deze machine zorgt voor pure en absolute versheid van gesmolten kaas. “Echte kaas, geen smeerkaas”, aldus Aksu die zich met deze machine mag verheugen in veel belangstelling van collega’s uit het land. “Mijn zoon studeert binnenkort af op deze machine. Daarna gaan wij bekijken of onze kapsalon in productie kan worden gebracht voor andere ondernemers.” De geschiedenis lijkt zich, wat het produceren betreft, te herhalen. Het broodjesrecept van Aksu is namelijk door Firat als fabrieksrecept al op de markt gebracht. Aksu: “toch leuk dat onze broodjes aan de basis staan van heel veel broodjes in het land”. En over opvolgers hoeft Aksu zich ook al geen zorgen te maken. “Mijn zoon en dochter doen al volop mee in de zaak. In de toekomst zijn zij het gezicht van de zaak en sta ik op de achtergrond. Voorlopig ga ik lekker door want er liggen nog voldoende ideeën om mee aan de slag te gaan.”