Afbeelding

OM wil werkstraffen voor supportersgeweld

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 44-jarige Zwollenaar is donderdag 80 uur werkstraf geëist. Hij en 18 andere mannen staan terecht voor een grootschalige vechtpartij tussen vermeende fans van PEC Zwolle en Ajax in 2014 in Zwolle.

Het is zaterdag 8 november 2014, 19.45 uur. De wedstrijd PEC Zwolle-FC Groningen in de Eredivisie begint. Zo'n 12.420 supporters van beide clubs zien hoe de thuisploeg na 90 minuten met drie punten op de zak het veld af wandelt. De Groningers zijn met 2-0 verslagen. Veel fans van PEC togen hierna naar De Vrolijkheid, hun stamcafé een stuk verderop aan de Ceintuurbaan. Veel meer fans dan gewoon doen dat, valt de politie al op. Agenten zijn dan al op de hoogte dat deze fans meer van plan zijn. Na Groningen moet die avond ook Ajax verslagen worden, maar dan de aanhangers van de club, is het idee. Rond elf uur die avond signaleert de politie al een auto met het kenteken van een bij hen bekende Ajax-supporter. Een verkenningsronde, zo wordt geconcludeerd. Rond middernacht en erna wordt het drukker bij de McDonalds, vanaf De Vrolijkheid gezien aan de overzijde van de Ceintuurbaan. Om 1.15 uur zetten twee groepen zich in beweging richting de tunnel onder die weg. Ze zijn vrijwel allemaal in het zwart gekleed met capuchons of bivakmutsen op. Vanaf boven gooien 'Ajax-fans' glaswerk naar beneden bovenop de Zwollenaren. Met ijzeren staven, stokken, biljartkeus uit De Vrolijkheid en broekriemen zwaaiend boven het hoofd stuiven de twee groepen op elkaar af. De confrontatie is heftig maar van korte duur: de politie komt vrijwel meteen in actie.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om allemaal leden van de harde kern van beide supportersgroepen. In 2015 stonden al vijf vermeende Ajax-fans terecht. Tegen hen waren celstraffen geëist maar de Zwolse rechtbank sprak ze vrij. Begin vorig jaar zijn ze door het gerechtshof in Arnhem alsnog veroordeeld. Dat was het sein voor het Openbaar Ministerie ook de strafzaken tegen 19 andere verdachten door te zetten. Er waren die nacht tientallen aanhoudingen verricht en ze kregen allemaal het voorstel voor een werkstraf van 100 uur mee. De 19 die donderdag terechtstaan accepteerden dat niet: ze menen onschuldig te zijn opgepakt. Zo ook S. uit Zwolle. Hij had de wedstrijd tegen Groningen thuis gekeken en stak erna de Ceintuurbaan over om wat te drinken in De Vrolijkheid zoals hij wel vaker doet. “Die Ajax-jongens hadden hier niets te zoeken. Meneer S. woonde aan de overzijde van de Ceintuurbaan. Hij nam altijd dezelfde route via de tunnel onder de Ceintuurbaan. Hij zag tumult, schrok, liep terug en werd aangehouden. Iedereen die daar in de buurt was werd aangehouden”, zei zijn raadsman Kees Kok. Agenten verklaarden dat ze zoveel mogelijk mensen moesten aanhouden. En niet alle aanhoudingen zijn op waarneming berust. Met andere woorden: helemaal niet duidelijk is dat iedereen die is aangehouden bij dat gevecht betrokken was.

De officier van justitie gelooft het allemaal niet. Het is wel erg toevallig dat S. net op dat moment De Vrolijkheid verliet. Omdat de zaak al zo oud is, verlaagde hij zijn eerdere eis van een werkstraf van 100 uur tot een van 80 uur. S., die een stadionverbod van 3 jaar achter de rug heeft vanwege deze verdenking, moet tot eind van de dag wachten op zijn vonnis. Hetzelfde geldt voor de 18 andere verdachten.

--