Afbeelding

Moeder geniet weer van het leven

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“Mijn moeder geniet weer van het leven”

Ze heeft het lang volgehouden, maar ruim een jaar geleden werd het te veel: de combinatie gezin, een drukke baan en de steeds intensiever zorg voor haar alleenstaande, dementerende moeder brak Marianne op. Ze zocht en vond een oplossing: mantelzorgorganisatie Saar aan Huis.

Samen fotoalbums doorbladeren, de hond uitlaten, boodschapjes doen, samen eten en gewoon gezellig kletsen: een greep uit de werkzaamheden die de dienstverleners van Saar aan Huis verrichten bij de moeder van Marianne, de 91-jarige mevrouw Jonkman.

Carla Deijk is een van de drie Saars van mevrouw Jonkman. Na jaren werken in onder meer de jeugdzorg en de psychiatrie heeft Carla haar vaste baan opgezegd en bewust gekozen voor mantelzorg. “Werken via Saar aan Huis betekent dat ik mensen kan verzorgen en begeleiden in hun eigen omgeving. Zonder tijdsdruk, zonder eindeloos papierwerk en met oog voor de menselijke maat. Ik verheug me iedere keer weer op een werkdag. Het is geweldig te zien hoe iemand opbloeit dankzij zoiets simpels als 1 op 1 aandacht.”

Maatwerk mantelzorg

Voor vestigingsmanager Noortje Bauwens is een belangrijke taak weggelegd bij de selectie van Saars en het maken van de juist match. Getuige de reactie van Marianne op Noortjes keuze heeft de Hattemse vestigingsmanager daar een neus voor. “Ze heeft precies de juiste Saars aan ons voorgesteld. Ze zijn allen liefdevol, respectvol en kordaat. Verder zijn ze heel verschillend, maar ze vullen elkaar goed aan. De een neemt mijn moeder mee voor leuke uitstapjes met de auto, de ander kookt met haar en met de derde Saar, die net zo reislustig is als mijn moeder vroeger, haalt ze eindeloos herinneringen op. En, minstens zo belangrijk, mijn moeder kan het met alle drie goed vinden.”

Gevraagd naar de financiering van de particuliere mantelzorg vertelt Marianne dat haar moeder via een geriater een zogenoemde indicatie heeft gekregen voor de Wet Langdurige Zorg. “Daarna heeft Noortje ons in contact gebracht met een mantelzorgmakelaar die mijn zus geholpen heeft bij de aanvraag van een Persoonsgebonden Budget (PGB). De eerste maand hebben wij zelf bekostigd, maar het PGB is inmiddels toegewezen en dekt nu een groot deel van de kosten.”

Dat mevrouw Jonkman is opgebloeid, is duidelijk. “Mijn moeder belt nooit meer paniekerig op dat ze zich niet lekker voelt. Ze heeft veel pret met de Saars en geniet weer van het leven. In haar eigen omgeving, waar ze de weg kent, met haar hondje en de vertrouwde Saars. Ik hoop dat ze op deze manier lekker thuis kan blijven wonen,” besluit Marianne.

Heeft iemand in uw omgeving (intensieve) mantelzorg nodig? Bent u op zoek naar vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie? Of wilt u informatie over bijvoorbeeld de dienstverlening, de kosten, het aanvragen van een PGB? Vestigingsmanager Noortje Bauwens helpt u graag verder. Haar telefoonnummer is 038 – 444 8478. Of kijk op www.saaraanhuis.nl.