Afbeelding

Gewelddadige verdachte werd gek door liefde en drugs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij was verblind door de liefde. De vriendenkring van zijn vriendin gebruikte drugs, zij nam het en dus begon de 27-jarige Zwollenaar er ook mee. Vervolgens ging het mis: keer op keer greep U. fysiek in. Donderdag hoorde hij in de rechtszaal een celstraf tegen zich eisen.

“Kent u vrouwen die u gek maken in de kop? Die de hele tijd bommetjes 'droppen' tot je gek wordt?” vroeg Cloutienne U. de voorzitter. Hij was zichzelf niet, zei hij, toen hij op 14 mei vorig jaar naar de keuken liep en terugkwam met de twee grootste messen in zijn handen. Hij drukte zijn vriendin tegen de muur en duwde de messen in haar zij en bedreigde haar met de dood, zo wordt hem verweten. Dat hij die messen in haar lichaam drukte, dat klopte wel, bekende U. “Maar het ging niet hard ofzo.” In anderhalf jaar tijd ging U. volgens het Openbaar Ministerie herhaaldelijk over de schreef. Tijdens de jaarwisseling van 2016 op 2017 gaf hij haar een kopstoot. Zelf zegt hij haar amper geraakt te hebben. In de Mediamarkt in Zwolle drukte hij haar keel dicht waar haar kinderen bij waren. Waarom maakte u geen einde aan de relatie als ze u zo gek maakte, vroeg een van de rechters. “Ik was verliefd”, verzuchtte de verdachte. Op 16 oktober sloeg hij een man een gebroken kaak die opkwam voor zijn vriendin. En in december overtrad U. een locatieverbod: hij werd gevonden in de lattenbodem van haar bed. Zij vond het inmiddels prima dat het contact hersteld was, maar U. mocht drie maanden niet in de buurt van haar Zwolse woning komen.

Die kaakslag was uit zelfverdediging, had U. tegen de politie gezegd. “Ik was verliefd op dat meisje en haar werd zoveel drugs gevoerd. Dat doet zoveel dingen met je hoofd.” De relatie is inmiddels verbroken al zien de twee elkaar nog wel. U. wil de vriendschap niet kwijt. Inmiddels krijgt U. begeleiding en het gaat beter met hem. Maar toen hij over de schreef ging, stond hij ook al onder toezicht van de reclassering, reageerde een van de rechters. “Dan denk ik: hier zit een gevaarlijk man voor me. Is het normaal om een mes te pakken tegen je vriendin aan te drukken?” Ze maakte me gek, reageerde de verdachte. “Dan moet u het uitmaken”, vond de rechter. Juist dat vond U. moeilijk. De officier van justitie vond de feiten ernstig. En de verdachte heeft ze grotendeels bekend. Hij eiste 134 dagen cel waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Een week cel voorwaardelijk die hem eerder was opgelegd moet hij ook uitzitten, vindt de officier. Advocaat Anneke Foppen kon zich daarin wel vinden al vond ze dat een celstraf wel wat minder kon. Ze benadrukte dat beide partners in de relatie zich misdragen hebben.

Vonnis op 5 juli.