Afbeelding

OM: man die 37 ruiten vernielde moet instelling in

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De man die eind vorig jaar 37 achterruiten van auto's vernielde aan de Zwolse Nijverheidstraat moet in een kliniek worden opgenomen. Dat wil het Openbaar Ministerie, bleek donderdag op de strafzaak.

Een van de eigenaren van de auto's omschreef de Nijverheidstraat als een slagveld. Op 27 december tegen vijf uur ‘s middags begon een verwarde man met het inslaan van autoruiten. Pas na de 37ste ruit hield hij ermee op. De politie was inmiddels gearriveerd. Midden op straat moest Johhny K. op de knieën. Hij werd aangehouden. De 37-jarige Zwollenaar bekende alle vernielingen, bevestigde hij ook op de zitting donderdag. “Ik was 'pissed off' die dag”, zei hij. Hij was om half vijf bij daklozenopvang De Herberg maar mocht niet naar binnen. De gelegenheid gaat pas om vijf uur open. Het kwam hem niet goed uit. Hij kocht een blikje bier en belde 112. “Hadden ze maar geluisterd”, zei hij later in het verhoor. Maar de medewerkster aan de alarmlijn verbrak de verbinding. Dat was het moment dat K. door het lint ging. Met het blikje in zijn ene hand sloeg hij met een baksteen in zijn andere hand de ruiten in. Omstanders waren bang van de man die met bebloede armen en woeste blik het 'slagveld' aanrichtte.

Maar zo woest was hij donderdag in de zittingszaal niet. “Hier zit een doodnormale vent voor me”, zei de voorzitter bijna verrast. Hij wist waarmee hij bezig was in de Nijverheidstraat. “Ik heb even overwogen het niet te doen. Maar toen was ik al bezig”, zei hij tegen de rechters. K. is sinds de aanhouding van de drank en drugs af. De man kampt met psychische problemen die door middelengebruik verergerden, zo lijkt het. Soms ziet hij kabouters 'die dingen binnenkrijgen'. “Ik kan het niet zo goed uitleggen.” Een psycholoog en psychiater onderzochten hem en achtten hem ontoerekeningsvatbaar. De man lijdt mogelijk aan schizofrenie. De officier van justitie ging mee in dit advies, zei ze. En dat betekent dat ze de rechters niet om een straf kan vragen. Wel adviseerden de deskundigen om K. voor de duur van maximaal een jaar te laten opnemen. Zo wordt hij aan zijn stoornis geholpen. “Ook dat advies neem ik over”, zei de officier. Hoewel ze niet om een straf vroeg, vond ze wel dat K. de schade moet vergoeden. Twaalf gedupeerden dienden vorderingen in die uiteenlopen van 75 tot 1.300 euro. Een van hen rijdt nog altijd met een gebutste ruit rond in Zwolle. “Waarom? Het geld”, zei hij tegen de rechter.

De advocaat vond ook dat haar cliënt opgenomen moet worden. K. heeft al toegezegd mee te werken aan een behandeling. Op 12 juli volgt het vonnis.