Afbeelding
Eva Posthuma

Bewoners van het Zonnehuis nemen samen met studenten een lipdub op

· leestijd 2 minuten Algemeen

STADSHAGEN – Bewoners, directie, managers en personeel hebben op maandag 25 juni gezamenlijk een lipdub opgenomen in zorg- en servicecentrum het Zonnehuis in Stadshagen. Bij een lipdub worden mensen gefilmd die een liedje meezingen of playbacken. Het geluid wordt achteraf tijdens de montage vervangen door het originele nummer.

“We zijn bij de hoofdingang begonnen en via de centrale hal naar boven gegaan waar de bewoners verbleven”, vertelt Janine Oude Wesselink. Zij zag haar idee voor een lipdub jaren geleden al op televisie en nam het initiatief dat ook met bewoners van het Zonnehuis te doen. Dat de opnames, gemaakt door studenten van Deltion, Cibap en de Zwolse Muziekfabriek, in een verpleeghuis werden gemaakt is volgens haar uniek. “Mensen die bij ons wonen, zijn volledig van ons afhankelijk. Op internet heb ik wel voorbeelden gezien dat er lipdubs werden gemaakt in verzorgingshuizen, maar niet in verpleeghuizen.”

Met zo’n vijftig deelnemers werd het nummer ‘Ik ben een Zwollenaar’ opgenomen. “We zijn de hele ochtend bezig geweest, maar de feitelijke opname was in een half uur klaar”, aldus Oude Wesselink. “Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Er waren af en toe wat ‘bobbels’ en we hebben veel geïmproviseerd.” Ze weet dat veel meer mensen de film willen zien. Het is bovendien de bedoeling dat het resultaat te zien is op de website en mogelijk ook Facebookpagina van het Zonnehuis.

Oude Wesselink: “Heel belangrijk aan deze actie is de herbeleving. Er zijn hier veel mensen die cognitief achteruit gaan. Vaak weten ze niet meer dat ze hieraan hebben meegewerkt. Voor ons is het fijn om ze aan de hand van de beelden te vertellen ‘Dat bent u!’ Het is een aanknopingspunt voor een gesprek of misschien wel een dansje. Een ander voordeel is dat de lipdub als middel de band tussen verzorgende en cliënt kan versterken.”

De ruimte waarin de opnames zijn gemaakt, was feestelijk versierd. “Het was echt leuk. Er werd veel gelachen en het was gezellig. De mensen hebben genoten en wij hebben genoten. Er werd gezongen, gedanst en er werden zelfs knijpertjes gebakken”, aldus de initiatiefneemster, die verrast was dat haar idee werd omarmd. “Ik dacht: als ik het niet voorstel, krijg ik later spijt. Nou, bij ons project Waardigheid en Trots was men tot mijn verrassing unaniem positief. Tja, ik sta gewoon aan bed, dus hoe zet je zoiets dan op poten? Gelukkig hebben de dagbestedingscoaches me heel goed geholpen samen met bestuurder Rita Oldenhoven en manager wonen zorg en welzijn Martine Dijkstra. Het was een heel leuke samenwerking tussen iedereen: bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers.”

“In de weekbladen zag ik vaak artikelen over De Gasthuizen”, vervolgt ze. “Ook nu dacht ik ‘doe eens gek’ en vraag steun aan. Andermaal had ik niet verwacht dat ik die kreeg, maar toch!” Het Zonnehuis kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.