Afbeelding
Rob Nijhuis Fotografie

0.0 Chardonnay alcoholvrije wijn zonder zuur gezicht

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) De opkomst van alcoholvrije dranken is niet meer te stuiten. Naast de vele 0.0 biertjes zijn er nu ook wijnen zonder alcohol. De Wijnwereld uit Zwolle heeft als een van de eersten een goede alcoholvrije wijn van een Frans Wijnhuis kunnen betrekken.

Marcel Meulhof is teamlid van de Wijnwereld en als wijnkenner juicht hij de komst van alcoholvrije wijnen toe. “Helemaal passend in deze tijd. Wijn is nog steeds een beleving en voor mensen die vanuit een gezonde gedachte of geen alcohol mogen drinken, zijn deze wijnen een uitkomst. En vergis je niet, ik heb diverse alcoholvrije wijntjes geprobeerd en ben onder de indruk van de kwaliteit. Het zit heel dicht tegen de reguliere wijnen aan. De Wijnwereld heeft in Frankrijk van de bekende druivensoorten Merlot en Chardonnay 0.0 wijnen ingekocht die qua smaak en beleving nauwelijks onder doen voor ‘hun grote’ broertje. De laatste jaren neemt de vraag naar alcoholvrije wijnen in snel tempo toe. Iedereen wil tijdens het diner de sfeer en de beleving beklinken met een goed glas wijn. Met of zonder alcohol.”

Als teamlid bij de Wijnwereld organiseert Meulhof regelmatig proeverijen. Zo liet hij onlangs tijdens zo’n proeverij gasten nippen aan een goed glas Chardonnay. De reacties waren lovend en varieerden van ‘vol’ tot ‘vanille’. De aap kwam uit de mouw toen Meulhof zijn gasten liet weten dat zij zojuist een 0.0 wijn hadden geproefd. Een golf van ongeloof was het gevolg. “Dat heeft nog eens aangetoond dat de kwaliteit van de alcoholvrije wijnen de laatste jaren aan kracht en kwaliteit heeft gewonnen”, zegt Meulhof.

Battista Brasil

De tropische weersomstandigheden van het moment hebben ook invloed op de drankkeuze. Populair zijn vooral de blush rosé en de rosé Provence. “De blush, de naam zegt het al, geeft blosjes op de wangen. Licht van kleur, droog en een klein zoetje bij de afdronk. Ook de rosé Provence is licht van kleur en momenteel een zeer geliefd drankje. Aangezien de Wijnwereld met zes andere wijnbedrijven importeert, geeft dat beduidend meer mogelijkheden. Onze kracht ligt voor een groot deel bij huiswijnen voor de horeca. Uit cijfers blijkt dat veruit de meest geschonken wijnen in de horeca huiswijnen zijn. Overigens is er nog een zomerdrankje die het goed doet: de battista Brasil. Een premix cocktail van kokos en mango, met wijn als basis, licht mousserend en een alcoholpercentage van bijna zeven procent. Verkoopt als een tierelier”, aldus Meulhof.

Wijn/spijs avond

Het succes van de Wijnwereld heeft geleid tot een samenwerking met de Koperen Hoogte. Onlangs vond daar een eerste proeverij plaats en na de zomer worden er speciale wijn/spijsavonden en maandelijks een ‘diner met sommelier’ avond georganiseerd. Meulhof: “de wijn/spijs omvat een 4-gangen menu waarbij iedere gang wordt ingeleid met twee wijntjes. De gast proeft en kiest dan het voor hem/haar meest geschikte wijntje. Uiteraard krijgen de gasten voldoende informatie vooraf. In totaal drinkt men tijdens het diner vier glazen wijn en acht proefwijntjes.”