Berkum wint laatste oefenwedstrijd ondanks 0-2 achterstand

ZWOLLE - Wat het waard is, moet blijken over een week als Berkum aan de competitie begint tegen WHC, maar de Zwolse hoofdklasser heeft de oefencampagne ongeslagen afgesloten. In de laatste wedstrijd herstelde het zich van een bar slecht begin en maakte het een 0-2 achterstand goed tegen zondaghoofdklasser Achilles 1894 (3-2 winst).

De wedstrijd heeft plaats op de open dag van Berkum en dus zijn de spelers van het eerste al ver vantevoren aanwezig. Er staat om elf uur namelijk een persconferentie op het programma. "We waren er al om half negen", zegt trainer Raymond Schuurman, die zijn ploeg een slechte eerste helft ziet spelen. Dat de selectie al zo vroeg aanwezig is deze zaterdag, kan hij daar niet los van zien. "Het was een leuke dag, maar goed voetbal zat er niet in. Het stond bol van de loomheid."

Achilles, waar Zwollenaar en oud-Berkum-speler Mehran Ali Pour Asli onderdak heeft gevonden, profiteert in de eerste helft twee keer van matig verdedigen van Berkum. Stan Haanstra en Rick Wiersma zetten de ploeg uit Assen op 0-2, maar twee minuten later schiet Chris van der Meulen namens Berkum al de aansluitingstreffer binnen.

Berkum komt beter voor de dag na de pauze, levert in ieder geval meer strijd, en toont aan dat het in de breedte erop vooruit is gegaan. Achterin bijvoorbeeld en voor de spitspositie zijn er aanzienlijk meer smaken dan vorig seizoen, en dan is verdediger Jasper van der Stouw nog langdurig geblesseerd.

Aanvoerder Marc van der Meulen zullen we dus niet zo gauw meer terug zien als verdediger, in tegenstelling tot afgelopen seizoen. In de tweede helft toont hij zijn aanvallende kwaliteit. Tien minuten na de gelijkmaker van spits Yoram Zandvliet (in de ploeg gekomen voor die andere nieuwe spits Yannick Kaluzi) schiet Van der Meulen vanaf 'randje zestien' een afvallende bal in het hoekje (3-2 75ste minuut). Het is een doelpunt zoals de 29-jarige middenvelder die in zijn loopbaan zo vaak gemaakt heeft. "Ik probeer altijd wel te anticiperen bij voorzetten. Ik zag al dat die jongen hem weg ging koppen en hij viel precies goed. Ik kon hem in een keer nemen en hij ging er goed in."

In de slotfase wordt er nog een speler van Achilles van het veld gestuuurd na een harde tackle. Dezelfde speler die het in de eerste helft al aan de stok had met Chris van der Meulen.