Bij publicatie is de creditregel © Henk Boudewijns verplicht.
Fotografie Henk Boudewijns
Bij publicatie is de creditregel © Henk Boudewijns verplicht. Fotografie Henk Boudewijns

‘Weet wie je eet’ lunch

Algemeen

ZWOLLE – Brasserie Janssen aan de Nieuwmarkt houdt samen met de Zwolse historicus Girbe Buist op Open Monumentendag de lunch ‘Weet wie je eet’. Er worden daar hapjes en drankjes geserveerd die hun naam ontlenen aan historische figuren uit de Nederlandse en Europese geschiedenis. Tijdens de lunch zal Girbe Buist de achtergrondverhalen van deze culinaire eponiemen op smeuïge wijze vertellen.

Zo bleef de vierde graaf van Sandwich bijvoorbeeld in 1762 ruim 24 uur achter elkaar aan de speeltafel zitten en liet daarom het vlees van de avondmaaltijd tussen twee sneetjes brood opdienen. Dat had twee voordelen: ten eerste was het gemakkelijk ‘af te happen’ en ten tweede hield de kaartmaniak zijn vingers schoon. Hiermee introduceerde hij de sandwich.

De Pizza Margherita ontleent de naam aan de Italiaanse koningin Margaretha (1861-1926). Zij vond de pizza die kok Esposito zo smakelijk, dat zij hem een bedankbrief schreef. Esposito op zijn beurt besloot de pizza naar haar te noemen.

De ‘weet wie je eet’ lunch start om 12.30 uur. Deelname kost 20 euro. Er kunnen maximaal 25 mensen mee-eten. Opgeven kan bij Girbe Buist via buistg@ziggo.nl of via (06) 510 859 48.