Voorzitter nieuwe badmintonclub Jeroen Roerade.
Voorzitter nieuwe badmintonclub Jeroen Roerade. Pedro Sluiter

Badmintonclubs kwamen zelf tot de conclusie dat een fusie nodig was

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Badminton kampt, zoals veel sporten, al jaren met teruglopende ledenaantallen waardoor fusies tussen clubs onvermijdelijk zijn. Na de samensmelting van BC De Zwollenaar, BC Hanze ’83 en BC SVI tot BC Blauwvinger bestaan er nog slechts twee ‘brede’ Zwolse badmintonverenigingen. Voorzitter van de nieuwe vereniging Jeroen Roerade is niet bang dat er straks nog maar één overblijft.

Gejuich en applaus als Roerade (38) tijdens zijn welkomstpraatje op de eerste trainingsavond aankondigt dat er een hoofdsponsor is gevonden, OOM verzekeringen. Een kleine vijftig leden van de inmiddels ter ziele gegane clubs De Zwollenaar, Hanze en SVI zijn op deze eerste clubavond van BC Blauwvinger in de Calohal van Windesheim (On Campus) afgekomen om, fanatiek of iets minder fanatiek, een shuttle over te slaan. Of beter gezegd: een shuttle naar de grond te slaan. “Op de camping ben je aan het overslaan, in de zaal wil je die shuttle zo snel mogelijk op de grond leggen”, zegt Roerade. Hij kent het hardnekkige imago waar badminton mee kampt en waardoor veel fanatieke sporters er de neus voor ophalen. Tennis voor beginners, campingsport, lekker overslaan. Hij heeft de vooroordelen allemaal al eens voorbij horen komen. Het is de onzichtbaarheid van de sport(club) die dit imago van campingsport in stand houdt, weet Roerade. “We zitten verstopt in een sporthal. Zijn niet heel zichtbaar, komen nauwelijks in de media. Op tv zie je de sport ook haast niet. In Rio hebben we wel wat badmintonners gehad die het redelijk deden, maar er is niet veel aandacht aan besteed. Het vinden van een sponsor is dus niet makkelijk.”

‘Zonder kwantiteit geen diversiteit’

De leden van de drie clubs, bij elkaar opgeteld ongeveer 150, werkten vorig seizoen al samen als voorbode op de fusie. Dat ging prima. Toch staan er bij de start van dit seizoen veel minder op papier. Roerade: “Een handjevol voelde zich niet zo thuis bij een grotere vereniging, er was een aantal slapende leden dat nauwelijks meer kwam en het naliet om zich uit te schrijven en er is elk jaar verloop. Maar normaal gesproken komt er ook weer wat bij. Eind oktober hebben we 130 leden verwacht ik.”

Het zijn aantallen waar jaren geleden de neus voor werd opgehaald. “Vijftien jaren geleden hadden we bij SVI meer leden dan dat de fusievereniging nu heeft”, zegt Roerade, die daar gelijk aan toevoegt dat het niet om kwantiteit gaat. “Ik hoef niet voorzitter te zijn van een vereniging van duizend leden. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Dat we met zijn allen iets organiseren waar de leden gelukkig mee zijn. Maar je hebt wel kwantiteit nodig om diversiteit te kunnen aanbieden. Training voor recreanten, voor competitiespelers, voor jeugd.” De samenvoeging van de drie clubs maakt het mogelijk die diversiteit te kunnen aanbieden. Roerade stelt dat de nieuwe club hierdoor beter in staat gaat zijn leden te behouden.

Roerade is niet bang dat er straks niks meer van de badmintonsport overblijft in Zwolle. Volgens hem blijft er ruimte voor twee ‘brede’ badmintonverenigingen ( BC Sla maar Raak en ABC in Aa Landen en BC Westenholte richten zich op een klein groepje dat puur recreatief speelt). “Aan de ene kant van de stad heb je ZBC (aan het Rechterland, red.). Aan de andere kant zitten wij, voor Zwolle-Zuid en omgeving."

SportService Zwolle

Marco Welink begeleidde namens SportService Zwolle het jarenlange fusieproces, dat volgens hem natuurlijk verlopen is. “We hebben de individuele verenigingen de afgelopen jaren proberen te ondersteunen in hun strijd tegen de ledendaling. Ze kwamen uiteindelijk zelf tot de conclusie dat een fusie nodig was”, zegt Welink. Zo’n anderhalf jaar nam het daawerkelijke samenvoegen van de drie clubs in beslag. “Ze waren welwillend, maar je moet dat voorzichtig aanpakken. Er zijn enquetes gehouden om zaken terug te koppelen aan de leden, over de clubkleuren, de naam, het logo, wat voor club je wilt zijn.”

Welink durft niet te zeggen of de ledendaling in het Zwolse badminton doorzet. SportService Zwolle helpt de club, die nu ongeveer twintig jeugdleden telt, in ieder geval om de Zwolse jeugd te bereiken. “We proberen de verenigingen bekendheid te geven op scholen en in wijken. We organiseren nu twee jaren een schoolbadmintontoernooi en dat is in ieder geval een succes. Hopelijk houden de clubs daar wat jeugdleden aan over.“