Afbeelding

Lezing over Spinoza

Algemeen

ZWOLLE – Op uitnodiging van de afdeling Zwolle/Overijssel van het Genootschap Nederland-Israël geeft dr. David Wertheim woensdag 21 november een lezing over de vraag ‘Hoe joods was Spinoza?’

De lezing duurt van 19.30 tot 21.30 uur en wordt gehouden in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8. Niet-leden betalen een toegang van 7,50 euro.

In 1656 werd Spinoza door de Portugees joodse gemeente waartoe hij behoorde, officieel geëxcommuniceerd. Hij mocht op geen enkele manier nog contact houden met zijn geloofsgenoten. Zijn belangrijkste werken schreef hij na zijn verbanning in het Latijn en hij werd begraven bij een kerk. Kortom, bij zijn dood was er nog weinig joods aan Spinoza. Meer dan een eeuw lang werd hij dan ook vrijwel verzwegen door de joodse gemeenschap. Maar vanaf halverwege de 18e eeuw ontstond er langzaam joodse interesse en in het begin van de 20ste eeuw werd hij door veel joden gezien als een ware joodse held. De lezing gaat in op hoe deze verandering geduid moet worden en wat het zegt over de vraag hoe joods Spinoza was.

Dr. David Wertheim is historicus en directeur van het Menasseh ben Israël Instituut, een samenwerkingsverband tussen het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam.