IJVV-Be Quick '28 (Hugo Winkeler)
IJVV-Be Quick '28 (Hugo Winkeler) FOTO TENNEKES

Gerechtigheid in blessuretijd voor moeizaam scorend Be Quick '28

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

IJSSELMUIDEN – Soms, soms is voetbal wel een eerlijke sport. IJVV-Be Quick '28 lijkt lang een wedstrijd die de ongeschreven voetbalwetten omarmt. En dan met name die wet die stelt dat een ploeg die legio kansen onbenut laat, de goal zelf om de oren krijgt en verliest. Gelukkig voor de Zwolse tweedeklasser manifesteert gerechtigheid zich alsnog.

De officiële speeltijd is al voorbij als invaller Hugo Koopman de 0-1 maakt, een broodnodige en intens bejubelde zege van Be Quick op bezoek bij een ploeg die ook een zware week achter de rug had. 'Ook' omdat Be Quick eerder in de week een pijnlijke nederlaag leed. In de districtsbeker werd na strafschoppen verloren van SV Zwolle, een stadgenoot die een treetje lager speelt. Voor IJVV zat die zware week in het gegeven dat het afscheid nam van spits en topscorer van het afgelopen seizoen Özhan Kardag, die niet meer met de trainersstaf (waaronder hoofdtrainer Eduard Lindeboom) door een deur kon. De ploeg schakelde op dinsdag eersteklasser NSC uit in de beker. Kardag, die eerder bij WVF en Alcides met Lindeboom samenwerkte, werd daarbij in de rust gewisseld voor Maarten Hinderks, die ook tegen Be Quick in de punt van de aanval stond. Of de jonge Be Quick-defensie het met de sluwe Kardag moeilijker had gehad is niet te zeggen, feit is dat de achterhoede bestaande uit Dennis Schotanus, Mick Franken, Niek Pot (zoon van oud-speler/trainer Arnie) en Stijn Nijboer zich keurig staande houdt. Naast de ervaren Schotanus spelen de drie jonkies prima. Slechts in korte fases wankelt de ploeg en dan met name halverwege de tweede helft. Mentaal heeft Be Quick het dan even zwaar, als er net weer een paar fraaie kansen om zeep zijn geholpen, door pech (drie keer de binnenkant van de paal!) of onkunde.

'We hadden dit nodig'

“Gvd!” Edwin van Nijen vloekt in de tweede minuut al hartgrondig als Sander Aarten en Sertac Yilmaz een gigantische kans laten liggen. De trainer springt er bij op van zijn stoel en maakt een halve draai. Hij weet hoe hard zijn ploeg een treffer en een steuntje in de rug nodig heeft. De moedeloosheid groeit als de ene na de andere kans om zeep geholpen wordt. Het duurt tot de 91ste minuut voordat de trainer kan opspringen van blijdschap. Invaller Frank Oosterhof stuurt Sander Aarten weg over de rechterflank en diens voorzet wordt door invaller Hugo Koopman bij de eerste paal binnen getikt. Koopman is net daarvoor in het veld gekomen voor Hugo Winkeler.

“We hadden dit nodig ja”, beaamt Van Nijen. “En je hebt ook echt goed gevoetbald. We blijven hameren op het feit dat wij het van het voetbal moeten hebben. Het is mooi dat je daardoor vandaag ook zoveel kansen creëert en uiteindelijk de overwinning pakt, terecht. Ik ben hartstikke trots op de ploeg. Een overwinning zoals deze, daar kun je niet tegenop trainen.”

Jubileum

Be Quick heeft de zwakke seizoenstart inmiddels achter zich gelaten en kijkt na de opsteker in IJsselmuiden weer naar boven. Op de ranglijst in 2H wipt het over SVI en staat het nu zevende, weliswaar nog met een wedstrijd meer gespeeld. Dit omdat het duel van afgelopen zaterdag tegen IJVV een week vooruit was geschoven vanwege het jubileumfeest (90 jaar) van Be Quick '28 komend weekeinde.