Afbeelding

VSW-trainer geniet van ZAC;‘beste ploeg van de competitie’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – ZAC heeft volgens VSW-trainer Jan van der Kolk een ploeg die ook prima mee zou kunnen in de tweede klasse. Hij noemt de koploper, die zaterdag met 1-5 won in Windesheim, de sterkste ploeg van de derde klasse C. ZAC heeft aan een punt genoeg tegen Oene om komend weekeinde de eerste periode te veroveren.

Met 1-0 voorkomen en dan toch met 1-5 verliezen. Dat komt hard aan, zou je zeggen. VSW-trainer Jan van der Kolk wil daar echter niets van weten. Met zijn gepromoveerde ploeg weet Van der Kolk dat ZAC niet een ploeg is waar VSW de punten van moet gaan pakken. “Je hoopt natuurlijk op een stuntje, maar zij waren absoluut een maatje te groot.”

Hoewel VSW lang mocht hopen op dat stuntje, tot de 1-3 van Lex Heimerikx in de 63ste minuut, waren de verhoudingen de gehele wedstrijd duidelijk. ZAC was de koploper die kwam om te winnen bij de laagvlieger die met man en macht probeerde overeind te blijven. En daar dus bijna driekwart wedstrijd in slaagde. Joey Platenkamp deed wederom zijn kunstje door met een fraaie treffer, op aangeven van Leon van der Kolk (zoon van de trainer), de 1-0 te maken. De 1-1, hoewel terecht, was op slag van rust een bittere pil voor de Windesheimers. In de tweede helft was er geen houden meer aan. “ZAC ging nog meer drukken en hoger spelen met de backs. Daar hadden we heel veel moeite mee; zo veel loopvermogen en postiewisselingen”, aldus Van der Kolk, die onder de indruk was van de ploeg van collega John Beijen. “Ik heb genoten van ZAC. Dat heb ik ook tegen John gezegd na afloop. Het is de beste ploeg van deze competitie en zou ook in de tweede klasse goed mee kunnen.”

Wat betreft zijn eigen ploeg: die moet zaterdag winnen van Hattem. "Die punten hebben we gewoon heel hard nodig."

Heimerikx

Lex Heimerikx scoorde twee keer en bracht daarmee zijn totaal op zeven dit seizoen. Daarmee klimt hij naar de tweede plaats in de Salverda Trofee, die hij deelt met Platenkamp. “Hij is echt een aanvallende middenvelder, dus de getallen zijn hartstikke goed voor hem. Hij is gewoon goed bezig”, zegt Beijen. “Hij gaat voorop in de strijd, wil belangrijk zijn. Hij krijgt daar in ons systeem de ruimte voor en dat pakt hij heel goed op.”

Periodetitel

ZAC heeft zaterdag aan een punt tegen Oene genoeg om de periode te pakken. Bij een nederlaag is het afhankelijk van Zwolsche Boys, dat als enige nog roet in het eten kan gooien. De buurman moet ruim winnen van DSV ‘61 om daar nog kans op te maken. ZAC gaat niet op een puntje spelen. “Dat moet je kunnen, en ik denk niet dat wij daar de ploeg voor hebben. We gaan gewoon proberen om Oene te verslaan. Dat is ons vorig seizoen niet gelukt”, weet de Zwolse trainer.

Afbeelding
Afbeelding