Dieze West-Wijthmen
Dieze West-Wijthmen Hans Smit

Wijthmen maakt Dieze West het voetballen onmogelijk en zit in de lift na tweede zege

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Dat Wijthmen de kwaliteiten heeft om mee te doen bij de bovenste zes in de vierde klasse, verkondigde Elvin Matuankotta vorig jaar al, maar op een korte opleving na is de ploeg daar nog lang stabiel genoeg voor gebleken. De laatste twee wedstrijden bieden echter hoop, met de 2-4 zege bij Dieze West als klap op de vuurpijl.

Dat Wijthmen pas in de zevende wedstrijd de tweede zege boekt, zegt genoeg over de teleurstellende seizoenstart van de ploeg van trainer Matuankotta. Aan de teamgeest ligt het niet, maar een gebrek aan slimmigheid, durf en nauwkeurigheid op bepaalde momenten kostte de jonge dorpsploeg tot dusverre veel punten. “Vandaag valt het wel goed. Dan zie je wel dat de passes tussendoor aankomen en dat er kansen uitkomen. Dat maakt het verschil”, zegt Matuankotta, die met een vooropgezet plan Dieze West het voetballen onmogelijk wilde maken. “Ze hebben natuurlijk fantastische spelers, dus we wilden ze niet laten voetballen. Meteen druk zetten, kort erop zitten. En als we de bal zelf hebben: durven voetballen.”

Met treffers van Nick van Gurp, Mike Noordman en Jari Krul pakte het plan perfect uit. Nejim El Atiaoui deed vanaf de strafschopstip iets terug, maar dankzij Kai Smits ging Wijthmen met een 1-4 voorsprong de rust in. Dichterbij dan 2-4 kwam een volop kansen creëerend Dieze West in de tweede helft niet. “Wij houden stand, doordat wij er als ploeg in geloofden. Ik heb genoten. In de eerste helft van het voetbal, in de tweede helft van de werklust”, aldus Matuankotta. Voor Dieze West, dat bovenin hoopte mee te draaien, is het alweer de vierde nederlaag op rij. Wijthmen klimt over de ploeg van trainer Tom IJzerman in de stand, naar de zevende plaats.