Afbeelding

Rellende supporters op station krijgen werkstraffen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Acht supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles hebben donderdag werkstraffen gekregen voor openlijke geweldpleging op het station van Zwolle. Bij die rellen werden in totaal 46 voetbalsupporters opgepakt.

De politie ging tot aanhouding aan in september vorig jaar nadat de groep de ME had bestormd. Daarna pleegde een aantal van hen vernielingen aan in een gereedstaande trein. De ME stond klaar omdat het een confrontatie tussen de Deventenaren en fans van PEC Zwolle vreesde. Eerder die vrijdag ging het maar net goed toen de fans vanuit Deventer via Zwolle naar Emmen afreisden. Op de terugweg werden de Eagles-fans door de ME opgevangen. Zo werd voorkomen dat ze het station konden verlaten. Door het geweld lag het treinverkeer in Zwolle enige tijd plat. De vermeende harde kern van de supportersgroep van de club uit de Eerste Divisie ging de ME te lijf en in een trein op het perron werden vernielingen gepleegd. De acht uit de leeftijd van 26 tot en met 34 jaar zijn afkomstig uit Deventer, Twello en Den Haag. Daarop werd de trein leeggehaald en werden de fans aangehouden. Het treffen met de ME verstoorde de treinenloop in en rond Zwolle lange tijd.

Zeven relschoppers kregen elk een taakstraf van 120 uur. De achtste verdachte kreeg daarnaast een celstraf van zeven dagen waarvan zes dagen voorwaardelijk opgelegd. Hij kreeg eerder voor een andere feit recent al een werkstraf opgelegd. Omdat hij op korte termijn opnieuw over de schreef is gegaan, mag de rechter het dan niet laten bij slechts een werkstraf. Tegen de acht fans waren werkstraffen van 140 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk geëist.