Afbeelding
Pedro Sluiter

Bokkers te Buiten: zó anders

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZóXander wordt Bokkers te Buiten; naast een staaltje culinaire synergie ook een nieuw restaurant met eigentijdse entourage. Hoe een nare periode toch nog in een happy end resulteert.

De nacht van maandag 9 op dinsdag 10 juli 2018 is een nacht die Martijn Bokkers en Nicole van Sonsbeek nooit meer over willen doen. Van Sonsbeek: “we hadden die avond in het restaurant best lekker gedraaid. Ik was thuis en wordt door onze medewerkster Linda gebeld. Zij was na het werk nog even de stad in gegaan en hoorde over een brand in het Hopmanshuis. Omdat de brandweer snel ter plekke was en het vuur redelijk snel geblust leek, had ik goede hoop dat na schoonmaakwerkzaamheden de zaak op korte termijn weer heropend kon worden. Dat bleek een misvatting.” Kortsluiting in de spoelkeuken was op het eerste oog een relatief kleine brand maar met grote gevolgen.

Ruim vijf maanden na die fatale nacht staan Bokkers en Van Sonsbeek op de drempel van de heropening van hun restaurant. Een compleet nieuw restaurant – stoppen was eigenlijk geen optie, zeker nadat met nieuwe investeerders het financiële plaatje rond was – op dezelfde prachtige locatie en gebouwd vanuit een nieuw concept. Bokkers: “voor iedereen betaalbaar en lekker Bourgondisch eten. Laagdrempelig, het hoeft niet altijd de hoofdprijs te zijn. Bij mijzelf merkte is steeds meer de behoefte om weer gewoon, echt te gaan koken. In een ambiance van zichtbaarheid, een grote lange bar en warme natuurtinten.”

Van Sonsbeek: ”het interieur is totaal anders dan bij ZoXander. Een compleet andere inrichting, een nieuwe kaart en een nieuwe naam. Dit is echt onze zaak geworden maar dat gevoel moet nog komen. Misschien klinkt dat niet zo gelukkig maar na een zware periode moeten ook wij wennen aan iets nieuws.” Wat die naam betreft, vrienden van het stel hadden in het verleden Bokkers te Buiten al eens geopperd. “Nu het eenmaal zover is, vinden wij dat een goede naam. Natuurlijk is het mijn achternaam maar ‘te Buiten’ zegt iets over de locatie, aan de buitenkant, en tevens indiceert het iets van lekker te buiten gaan met eten. De toevoeging ‘Bourgondisch lekker’ maakt de naam compleet”, aldus Bokkers.

Het nieuwe concept van dit restaurant, met ondermeer een plat du jour, betekent dat het echtpaar zich meer gaat richten op een bredere doelgroep. “Ben je het niveau van een pizza of pasta ontstegen, dan kom je op de maandagavond gezellig bij ons eten”, licht Bokkers gemakshalve maar even toe. Naast de nieuwe kaart gaat het horecastel zich ook meer richten op de borrel en het terras. Van Sonsbeek: “deze schitterende locatie verdient het. Wij liggen mooi centraal en tot zonsondergang kun je hier genieten van de zon.” Ook de personele samenstelling is voltooid; met de nodige trots is een team samengesteld waarvan de medewerkers zich grotendeels zelf hebben aangemeld. Kortom, Bokkers te Buiten is vanaf komend weekend startklaar. Een schril contrast met de zware periode na de brand. Toen kropen Bokkers en Van Sonsbeek noodgedwongen uit hun comfortzone. Van Sonsbeek vertelt dat hun levensritme danig verstoord was. “Ik lag voor twaalven al op bed. En Martijn kwam soms knorrend thuis na het doen van de boodschappen. Zei die, jeetje wat een drukte om vijf uur bij de Jumbo. Waren wij niet gewend. Gelukkig is die tijd voorbij.”