Afbeelding

Jubilaris Juf Liliane al jaren verslingerd aan De Wingerd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE-ZUID – Liliane Satoor de Rootas beleefde dinsdag haar 40-jarig jubileum als juf. Liefst 38 jaar daarvan bracht ze door op De Wingerd. ‘Verslingerd aan de Wingerd’, zoals de kinderen van de basisschool in Zwolle-Zuid haar toezongen in het schoollied, onderging ze met veel plezier een feestelijke ochtend.

Die begon al in haar eigen schoollokaal. Liliane kreeg van de kleuters uit haar klas bloemen. Daarna werd er koers gezet naar de centrale ruimte in de school waar ook de andere leerlingen van De Wingerd op haar wachtten.

Oud-leerlingen

De meeste van die leerlingen hebben allemaal ook in de kleuterklas van juf Liliane gezeten. Een aantal jongens uit groep acht werd naar voren geroepen om hun herinneringen aan de juf te vertellen, om aansluitend een zelf geschreven lied te zingen. Zo kwamen we te weten dat juf Liliane van tuinieren houdt, maar dan wel graag in stijl. Zelfs in de tuin wil ze kleding met de juiste match en op school zal je haar niet zonder make up zien. ‘Hoe houdt ze toch altijd haar gelakte nagels zo mooi tijdens het knippen en plakken?’, vroeg een andere juf zich af. “Ik zeg altijd dat plakken en knippen doe je zelf maar”, grapte Liliane. “Niet”, nam een van de meisjes uit het publiek het voor haar op. De waarheid is dat juf Liliane zich maar wat graag inzet om de leerlingen zo veel mogelijk bij te brengen. En als het moet, gaat ze door ‘weer en wind met ze naar buiten’. De leerlingen zijn dol op haar, maar als het moet kan ze ook de orde bewaren in de klas. Een ideale docent dus. Ze hoeft ook nog lang niet weg lieten de leerlingen van groep acht in hun lied weten. Zelf heeft juf Liliane het eveneens erg naar haar zin.

Passie

“Met kleuters werken is echt mijn passie. Ik heb destijds nog de speciale opleiding gevolgd tot kleuterdocent. Toen zeiden we al dat dit papiertje nog eens goud waard zou worden. Lesgeven aan kleuters is echt anders dan aan kinderen uit groep acht. Ze zijn nog spontaner en puurder. Soms verloopt een dag daardoor anders dan verwacht. Zo flexibel moet je zijn.”

Prettige plek

Ironisch genoeg bewaart Liliane aan haar eigen lagere schooltijd niet heel goede herinneringen. Het motiveerde haar extra om zelf die kleuterjuf te worden waar de kinderen in de klas zich echt veilig voelen. “De kinderen brengen veel van hun tijd door op school en dan moet het gewoon een heel prettige plek zijn. Gelukkig ervaren de kinderen dat zelf ook zo. Ik maak mee dat zelfs kinderen die ziek zijn het liefst toch naar school zouden willen. Dat zegt wel wat.”