Bekroning op een nu al geweldig seizoen voor SVI

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - SVI bekroonde zaterdag een nu al geweldig seizoen met de 2-0 winst over WVF en een plaats in de nacompetitie voor de eerste klasse, een niveau waarop het nog nooit acteerde. De spannende, maar weinig hoogstaande stadsderby maakte klip en klaar dat WVF nog niet toe is aan dat stapje hogerop.

Veel verder dan het hanteren van de lange bal tegen een dominant, met veel druk naar voren spelend SVI kwam WVF niet op een volgepakt sportpark De Siggels. "WVF kwam niet om te voetballen", constateerde Youp Kok, de man die een strafschop miste maar uiteindelijk toch de 1-0 maakte. Het was een treffer die eraan zat te komen. Doelman Mike te Wiele groeide uit tot man van de wedstrijd totdat hij in de 84ste minuut op het verkeerde been stond bij de schuiver van Kok. Het werk van collega Alex Grafhorst beperkte zich tot alert optreden bij een paar gevaarlijke dieptepasses op met name Hessel Berends en wat voorzetten van de zijkant. Zijn belangrijkste redding was na een half uur spelen toen Jabir Mazouz zich mooi vrijspeelde met een aanname op de borst en Grafhorst net op tijd op de bal dook.

"Het was kansloos", zag Berends. "Zij zetten goed druk, waardoor wij de lange bal gingen spelen, vanaf de eerste minuut. Het was gewoon slecht, wij hebben eigenlijk geen kans gecreëerd." Aan de eerste klasse moet WVF volgens Berends even niet meer denken. "Met Marcel hebben wij de weg naar de eerste klasse ingezet en dan krijg je deze kans... Maar we hebben nu drie van de laatste vier verloren. Dan is de conclusie dat je tekort komt." Trainer Marcel van der Steege heeft de hoop op een toetje nog niet helemaal opgegeven. "Het seizoen is nog niet voorbij. Misschien dat je er met een derde, vierde plaats in de competitie nog komt."

'Één keer raken'

Met SVI is het snel gegaan. Vorig seizoen streden de Ittersummers nog tegen degradatie en nu spelen ze voor promotie. Kok is niet verbaasd. "Ik had verwacht dat we bovenin mee zouden draaien, maar in het begin kwam dat er niet uit." Of de ploeg uit Zwolle-Zuid een een stap hogerop aankan? De spits weet, als oud-speler van Berkum, wat er wordt gevraagd in de eerste klasse. "We moeten nog volwassener gaan spelen, wat steviger. Het flegmatieke moet eruit. Nog wat meer één keer raken."

Salverda Trofee

Kok scoorde zaterdag eindelijk weer eens, zijn vijftiende competitietreffer, en verstevigde daarmee zijn koppositie in de Salverda Trofee. De SVI-spits was verbaasd dat hij bovenaan was blijven staan in de periode dat hij droog stond (sinds 19 januari, 2-3 winst bij Vroomshoopse Boys). Kok miste al na twee minuten een penalty, maar scoorde in de 84ste minuut de 1-0 tegen WVF. Faisel El Atiaoui maakte in blessuretijd de 2-0, noteerde daarmee zijn zevende en komt naast Nico Veldman in het topscorersklassement.