Afbeelding

GGD IJsselland komt met muziektheatervoorstelling ‘Oploskoffie’ over zelfmoord

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – Eva Nagel speelt op maandag 17 juni om 16.00 en om 19.30 uur op uitnodiging van GGD IJsselland de voorstelling ‘Oploskoffie’ in schouwburg Odeon. Mensen in de regio IJsselland die zich betrokken voelen bij het thema suïcide zijn welkom zich aan te melden.

‘Oploskoffie’ gaat over suïcide. “Mijn zus is in 2001 uit het leven gestapt”, vertelt Eva. “Ik wil met de voorstelling laten zien hoe het is als nabestaande, maar ook hoe het is om op het randje van suïcide te wiebelen. Iedereen heeft weleens momenten dat het heel zwaar is of dat je er dicht tegenaan zit en daar praten mensen niet zo snel over.”

GGD IJsselland heeft de voorstelling georganiseerd vanuit het project Zelfmoord? Praat erover! Alle elf gemeenten in de regio IJsselland vinden suïcide en de weerslag op nabestaanden zodanig ingrijpend dat ze de GGD opdracht hebben gegeven dit thema op te pakken. Hiermee sluiten de gemeenten en GGD IJsselland aan bij het landelijke 113 Zelfmoordpreventie. Naast het geven van trainingen organiseert de GGD bijeenkomsten en gesprekken om mensen zoveel mogelijk bewust te maken van het feit dat praten over zelfmoord en zelfmoordgedachten helpt. “Door het taboe te doorbreken ben je als professional, als vrijwilliger of als familielid of buren in staat er voor een ander te zijn.”

Aanleiding

Marianne, de zus van Eva, was 21 toen ze besloot uit het leven te stappen. “Ze had geen psychiatrisch verleden. Naar de buitenwereld toe was het een heel spontane meid, ze kon met iedereen goed overweg. Maar op een gegeven moment werd ze depressief. Ze was zoekende naar wie ze was en wat ze wilde, hoe ze haar leven vorm moest geven. Dat was voor mij – en voor velen denk ik – heel herkenbaar, dus ik dacht niet dat het heel slecht met haar ging. Ze is naar een psychiater geweest en die had ook niet het idee dat ze echt suïcidaal was. Zo leefde ze dus in twee werelden, wat ook in mijn voorstelling naar voren komt.”

Confronterend

De voorstelling is stevig, zegt Eva. “Hij is best confronterend, het is geen cabaret.” Ze danst en zingt in Oploskoffie. “Het is een korte voorstelling van een half uur, waar de meeste bezoekers helemaal in meegaan. Aan het einde van de voorstelling is er een nagesprek. Ik vertel in Oploskoffie hoe ik als zus - Anna - achterblijf en dat ik ook niet meer weet wat ik moet. Dat loopt een beetje in elkaar over: op een gegeven moment weet je niet meer of de zus op het randje staat of Anna, degene die ik speel.”

Nagesprek

Er komen soms heftige reacties los bij het publiek na de voorstelling. “Sommige mensen hebben best een ontlading”, vertelt Eva. “Er was een keer een mevrouw die zei dat ze mijn teksten wel op een afstand had kunnen houden, maar toen ik begon te dansen kwam ik blijkbaar helemaal bij haar binnen. Dat vond ik wel bijzonder.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.ggdijsselland.nl/oploskoffie (vol=vol).