Afbeelding

U3L maakt nieuw cursusaanbod bekend

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP – Stichting U3L, universiteit voor de derde leeftijd, houdt op woensdag 1 mei van 14.00 tot 17.00 uur een informatiebijeenkomst in Stadkamer Centrum. De regionale stichtingen biedt zeventig cursussen voor veelal hoger opgeleide senioren.

“We zien vooral cursisten van 45 jaar en ouder, maar jongere mensen zijn ook welkom”, vertelt bestuurslid Wies Brinkhof. “In de praktijk zijn de cursisten meestal 55 jaar en ouder.” De opleidingen lopen uiteen van filosofie tot kunst en cultuur tot theologie en religies. De meeste worden op loopafstand van station Zwolle gegeven, maar een aantal ook in Enschede, Hengelo en Zutphen. “De docenten zijn zeer deskundig en zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Met de deelnemers bewaken we de kwaliteit”, legt Toos Woltjer van de programma adviescommissie uit. Ze vertelt dat U3L een voortzetting is van het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO). “Dat hoorde bij de universiteiten en hogescholen. Die staken er veel geld in totdat dat in 2003 niet meer mocht van het ministerie. Feit was dat toen het ‘leven lang leren’ ook al ‘in’ was.” Vervolgens werd als vervolg op de landelijke organisatie de regionale stichting U3L opgericht. Woltjer: “De stichting bestaat nu uit allemaal vrijwilligers. Alleen de docenten worden betaald.” Met de programma adviescommissie bepaalt ze nu, in samenwerking met de coördinator, wie de docenten worden, welke thema’s worden behandeld en op welke locaties de cursussen worden gegeven.

De stichting ziet mensen die hun kennis willen verdiepen, maar juist ook heel andere dingen oppakken. “Dat is het leuke ervan”, volgens Brinkhof. “In ons aanbod proberen we ook iedere keer aan te sluiten bij actuele thema’s. Zo hebben we onder meer een cursus over de gevolgen van de economische ontwikkeling van China. Het hele aanbod is te vinden op onze website waar mensen zich ook kunnen aanmelden.”

Ze vestigt ook met name de aandacht op de Zomeracademie van U3L. Die omvat zestien dagactiviteiten, waarvan er dertien in Zwolle worden gehouden. “Het zijn excursies op locatie, die erg populair zijn. Geïnteresseerden moeten vaak snel zijn met inschrijven.” De afgelopen cursusperiode namen zo’n achthonderd mensen uit de regio deel aan het cursusaanbod van U3L, waarvan zo’n vijfhonderd cursisten uit Zwolle. “Veel mensen gaan echt voor de verdieping van hun kennis, maar velen doen het ook voor de verbreding van hun sociale netwerk”, benadrukken Brinkhof en Woltjer.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 1 mei in Stadkamer Centrum presenteren zeven docenten zich en verzorgt jazz saxofonist Tibor Elferink een muzikaal intermezzo. Zie voor meer informatie

www.u3l.nl.