Afbeelding

Verplichte opname geëist voor verwarde man die vrouwen lastig viel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – In korte tijd kreeg de politie in Zwolle aan het eind van de middag van 15 januari meldingen van vrouwen die in de binnenstad waren lastiggevallen. Het spoor leidde al gauw naar de 25-jarige E.W. die voldeed aan het signalement en ook op beelden van het camerasysteem I-watch in de binnenstad is herkend.

Op die beelden zag de politie met eigen ogen een handeling terug, die is omschreven als aanranding: een man in de Diezerstraat gaf uit het niets een passerende vrouw een klap op haar bil. ‘Op de beelden is te zien hoe de vrouw in stomme verbazing omkijkt’, vertelt de officier van justitie in de Zwolse rechtszaal, waar Zwollenaar W. terecht stond

De betreffende vrouw heeft geen melding gedaan. Wel een vrouw die haar weg op de brug aan het begin van de Pannenkoekendijk, vlakbij bioscoop Pathé, plotseling versperd zag door de man. Hij sloeg zijn arm om haar nek, hield haar in de klem, en hield een brandende sigaret bij haar hoofd. ‘Ik stond te trillen op mijn benen, begon te schreeuwen en te huilen’, liet ze de rechtbank per brief weten. ‘Ik durf nu niet alleen over straat of in het openbaar vervoer.’

Een derde vrouw liet weten dat de man op haar af kwam, met zijn arm in de richting van haar kruis. Ze sloeg de arm weg, waarna hij door is gelopen. In een kledingwinkel zou hij een volstrekt willekeurig persoon hebben toegevoegd: ‘I want to fuck you’.

Op de zitting liet de uit Eritrea afkomstige W. door de tolk vertalen dat hij alleen maar op vrouwen was ‘gebotst’. Maar de officier van justitie denkt dat hij zomaar wat zegt. De man is namelijk volledig in de war en volgens deskundigen psychotisch. ‘Hij is ziek en moet behandeld worden’. De aanklager eist ontslag van alle rechtsvervolging wegens volledige ontoerekeningsvatbaarheid en verplichte opname in een psychiatrische kliniek voor een jaar. De advocaat leek dat ook de beste maatregel. W. zit op het ogenblik in de PI in Lelystad, van waaruit hij direct overgeplaatst kan worden in een kliniek zodra daar plaats is.

Uitspraak van de rechtbank over twee weken.