Afbeelding

Zwols project Senshagen gaat naar Amerika

Algemeen

STADSHAGEN - Het Zwolse project Senshagen gaat internationaal. Marcel Broekhaar, projectleider van de gemeente Zwolle, mag tijdens de Esri-conferentie in San Diego ruim 19.000 aanwezigen meenemen in de Zwolse aanpak.

Door het verzamelen van data leidt Senshagen tot het analyseren en nemen van klimaatmaatregelen. Het experiment is volgens de initiatiefnemers succesvol en uniek. Ruim vijftig huishoudens in Stadshagen, kennispartners en overheden werken hierin samen. De deelnemers plaatsen in hun tuinen meetapparatuur die 24 uur per dag meten hoe het in hun omgeving is gesteld met de opnamen van temperatuur en vocht. De data worden op de Smart Zwolle Hub gecombineerd met de data van het KNMI en de RIVM, maar ook met informatie over het effect van maatregelen zoals meer bomen, gras, het aanleggen van geveltuinen of dakbeplanting. Door al deze data bij elkaar te brengen, kan heel fijnmazig worden gevolgd hoe het klimaat verandert en welke maatregelen wel of niet effectief zijn.

Esri is internationaal marktleider in GIS-technologie. Senshagen maakt gebruik van deze technologie en ontsluit daarmee de data die in het project wordt verzameld. Wie meer wil weten over Senshagen kijkt op www.senshagen.nl. De prestentatie is via een livestream te volgen. Dat kan op maandag 8 juli om 19.00 uur via de link: https://www.esri.com/en-us/about/events/uc/live. De link werkt niet eerder dan op 8 juli.