Afbeelding
Tanja Slagter

Zwolse doet mee aan 2bike4alzheimer op een ElliptiGO

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolse doet mee aan 2bike4alzheimer op een ElliptiGO

ZWOLLE - Een estafettetocht op de fiets: met je team 400 kilometer afleggen in 24 uur. Tanja Slagter uit Zwolle doet mee aan 2bike4alzheimer. Niet op een gewone fiets, maar op een ElliptiGO, een soort crosstrainer, maar dan op wielen.

Met het sportieve evenement 2bike4alzheimer wordt geld opgehaald voor onderzoek naar Alzheimer. De Zwolse doet mee in het team 2GO4alzheimer en samen met haar teamgenoten is ze hard aan het werk om sponsorgelden binnen te halen. De route bestaat uit vijf etappes van elk 80 kilometer. “De etappes worden in duo’s gereden, dus het is niet zo dat elk teamlid 400 kilometer aflegt. Gelukkig”, legt Tanja uit. Hoeveel iedereen wél fietst, is nog niet helemaal bekend. “Dat hangt af van het aantal teamleden dat we hebben”, vertelt Tanja. “We zijn begonnen met het samenstellen van één ElliptiGO-team, maar de animo om mee te doen is zo groot, dat we inmiddels een tweede team hebben ingeschreven. Nu moeten we nog even kijken hoe we de leden over de twee teams verdelen. Het kan zijn dan sommige teamleden twee keer een lus rijden.”

Tijdens 2bike4alzheimer fietsen teams binnen 24 uur vijf etappes van 80 kilometer. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. “Door ‘s nachts te fietsen, ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme.”

ElliptiGO

De meeste teams doen mee op een gewone fiets of een tandem, onder het mom ‘Samen in het zadel voor dementie’. Team 2GO4alzheimer zit echter niet in het zadel; alle teamleden doen mee op een ElliptiGO, een fiets zonder zadel. De ElliptiGO is een elliptische fiets; het lijkt op een crosstrainer, maar dan op wielen. “Het is een combinatie van hardlopen, fietsen en crosstrainen. Je traint je hele lichaam, zonder je gewrichten te belasten.” In haar woonplaats Zwolle is ze een bezienswaardigheid als ze op haar ElliptiGO op pad gaat. “Er zijn hier in de omgeving niet veel mensen met een GO en het ziet er nogal apart uit. Ik krijg dan ook regelmatig opmerkingen en vragen over min apparaat”, lacht de Zwolse.

Sponsoren

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en als er nu niets gebeurt, stijgt dit aantal in 2040 naar een half miljoen. Daarom organiseert Alzheimer Nederland zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 voor de achtste keer de unieke fietstocht 2bike4alzheimer. Met de tocht wil Alzheimer Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

“Ik doe mee aan 2bike4alzheimer om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Iedereen kent wel iemand met dementie. Een vervelende ziekte die steeds meer mensen treft. Het is niet alleen heel ingrijpend voor mensen die zelf dementie hebben, maar ook voor familie en vrienden.”

Wie haar wil sponsoren, kan dat doen via de website 2bike4alzheimer. https://2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl/actie/tanja-slagter