Afbeelding
Eigen foto

Huiseigenaren delen hun ervaringen tijdens Duurzame Huizen Route

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Inge de Groot (58) en Maarten Klapwijk (54). “We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, in huis en levensstijl”, geeft Inge aan.

Ze knapten hun Zwolse jaren dertigwoning in de loop van de jaren stap voor stap op; het is nu bijna nul-op-de-meter. Met hun ervaringen helpen Inge en Maarten andere huiseigenaren graag op weg. Ze doen daarom mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route die plaatsvindt op 2 en 9 november. Honderden huiseigenaren stellen die dagen hun woning open voor bezoek. Inge en Maarten doen mee op 2 november.

Na een aantal jaren buitenland gingen Maarten en Inge op zoek naar een woonplaats in Nederland. Eén van de eisen was dat er een intercitystation moest zijn om met het openbaar vervoer naar werk te kunnen pendelen. De auto kwam er jaren later noodzakelijkerwijs toch, maar duurzaamheid speelt nog altijd een grote rol in hun leven: biologisch winkelen waar mogelijk, weinig nieuwe kleding kopen en dus een duurzaam huis.

Steenkoud

“Toen we hier in 2003 kwamen wonen, stookten we alleen in de huiskamer en de studeerkamer. In de rest van het huis was het steenkoud”, vertelt Inge. Op zolder stond een enorme ketel met een flinke overcapaciteit om al die kieren waar warmte kon ontsnappen te kunnen compenseren. Vloerisolatie en het dichten van de kruipruimtekieren waren dan ook de eerste stap naar een energiezuiniger huis. Ook kochten ze zonnepanelen. Het huis werd energielabel D.

In 2013 hoorde Maarten een lezing over de ‘no regret’-benadering. “Houd een stip op de horizon in gedachten en werk daar langzaam naar toe. Niet alles hoeft in één keer, maar laat elke stap een voorbereiding zijn op dat uiteindelijke doel. Neem de stapjes op natuurlijke momenten, bijvoorbeeld als iets aan vervanging toe is”, legt Inge uit. “Die benadering sprak ons aan. We hebben de spreker uitgenodigd voor een gesprek en zijn met zijn bedrijf in zee gegaan.”

Delen

Via deze persoon raakten Inge en Maarten ook betrokken bij het subsidieprogramma ‘Proeftuin energieneutraal renoveren Overijssel’ van de provincie. “Er waren diverse sessies waar de deelnemende huiseigenaren elkaar inspireerden en van elkaar leerden door te vertellen over de plannen die ze hadden om hun huis energieneutraal te maken. De Duurzame Huizen Route bestond in die tijd nog niet, maar het idee van ervaringen delen is erg waardevol.”

In 2015 was het tijd voor een grootschalige renovatie. De dakpannen waren oud en Inge en Maarten kozen ervoor om deze te vervangen. Hierdoor konden zij het dak van de buitenkant isoleren. “Doordat ons huis een relatief groot dakoppervlak heeft, was dit een belangrijke stap voor een goede isolatie van ons huis”, aldus Inge. Ook de ramen zijn toen vervangen door HR++-glas en er kwamen energiezuinige ‘low-H2O’-radiatoren. Al deze stappen werden gezet met het oog op de overstap naar een warmtepomp. Daarnaast is het binnenmilieu verbeterd door het aanbrengen van mechanische ventilatie die aanslaat zodra de CO2-concentratie in huis te hoog wordt.

Warmtepomp

In 2018 kwam dan die warmtepomp ter vervanging van de inmiddels veertien jaar oude HR-combiketel. “Om helemaal van het gas af te kunnen, moeten we de keukenapparatuur nog aanpassen, onze volgende stap”, vertelt Inge. “De isolatiewaarde van onze spouw valt wat tegen. We hebben overwogen om de buitenmuur af te breken en opnieuw op te bouwen, maar dat ging ons toch een stap te ver. Als er in de toekomst een mogelijkheid komt om oud isolatiemateriaal in de spouw te vervangen, dan gaan we dat zeker doen.”

De belangrijkste tip van Inge is om een stip op de horizon te hebben waar je naartoe werkt en op natuurlijke momenten een stap te zetten. “Waarom zou je het allemaal in één keer willen doen? Het is ook duurzaam om dingen op te gebruiken voor je ze vervangt.” Daarnaast haar andere advies: “Doe het met plezier.”

Op 2 en 9 november zijn er honderden duurzame woningen te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Ook in Zwolle stellen verschillende huiseigenaren hun woning open. Inschrijven voor een bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl/zwolle.