Afbeelding

Conflictfotograaf Eddy van Wessel opent World Press tentoonstelling

· leestijd 1 minuut Algemeen

Net terug uit Syrië, komt de vermaarde conflictfotograaf Eddy van Wessel naar Zwolle voor de opening van de World Press Exhibition. Niet alleen genodigden, maar ook geïnteresseerden zijn hierbij welkom.

“De uitgelezen persoon hiervoor”, volgens Stefan Lanjouw, docent fotografie en teamleider bij Landstede. “Hij heeft twee keer de Zilveren Camera gewonnen.” Zo’n honderd studenten van Landstede zijn al maanden bezig met de organisatie van de bijzondere tentoonstelling die van 30 november tot en met 22 december in Academiehuis de Grote Kerk is te bewonderen. Ook voorzitter Annelies Levison van Zwolse Kunstvrienden vindt het waardevol dat Van Wessel bij de opening aanwezig is. “Het is bijzonder om van een fotograaf die midden in het geweld zijn vak uitoefent, te vernemen hoe hij de menselijke emotie in beeld weet vast te leggen, zoals ook te zien is in de winnende World Press Photo van dit jaar.”

“De opening is op vrijdag 29 november van 16.00 tot 18.00 uur”, vertelt Lisa Buitenhuis, projectleider vanuit Landstede. “Na de introductie van Els Vijfhuizen, directeur van alle betrokken opleidingen van Landstede, doet Van Wessel zijn verhaal. Hij woont in Zweden maar komt naar Zwolle voor de opening. Het is dus een unieke gelegenheid hem hier te horen en zien.” Wie de opening bijwoont, heeft erna nog de gelegenheid te expositie te bezichtigen. Die bestaat niet alleen uit foto’s, maar biedt ook films en een audiotour.

“Heel spannend allemaal”, bekent Aimée Kregmeier, die de opening organiseert als afstudeeropdracht. “Het moet allemaal in beperkte tijd en het gaat om een écht evenement. Dat is wel wat anders dan een schoolopdracht. Maar ik ervaar gezonde stress.”

Wie de bijzondere opening wil bijwonen, kan voor 12,50 euro een kaartje kopen op de website www.academiehuis.nl. Dat bedrag is inclusief de expositie en een drankje.

Samen gaan voor de World Press Exhibition in Zwolle

Zwolse Kunstvrienden bestaat al sinds 1956, aanvankelijk onder de naam Vrienden van het Stedelijk Museum. Het is een inspirerende vereniging van kunstkenners en kunstontdekkers, die lezingen en excursies organiseert over beeldende kunst in brede zin, waaronder architectuur, design, film en video. Daarnaast ondersteunt de vereniging lokale professionele kunstinstellingen. Ons motto: Kunst genieten. Kunst ondersteunen. Samen gaan voor kunst.

Meer weten of meedoen? www.zwolsekunstvrienden.nl