Noah Dalhman in de eerste helft. Na de pauze kreeg hij rust.

Landstede Hammers kan het tegen Den Helder Suns op halve kracht

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Ralf de Pagter wordt gehuldigd als man of the match na een wedstrijd zoals Landstede Hammers die in de Nederlandse competitie steeds vaker speelt. Eentje waarin de landskampioen niet veertig minuten lang scherp hoeft te zijn om toch nog makkelijk te winnen. Na een zwakke start van de thuisploeg wordt het 89-57 tegen Den Helder Suns.

De belabberde start, met als gevolg een 4-9 achterstand, weerhoudt Landstede er niet van om het duel nog voor de pauze te beslissen. Vanaf het moment dat Herman van den Belt ingrijpt door Mike Schilder en Ralf de Pagter te brengen voor Jordan Johnson en Mohamed Kherrazi blaast Landstede het huisje van Den Helder omver. Daarvoor hoeft het niet heel diep in te ademen. Den Helder helpt een handje door slechts 13 van de 41 schotpogingen te raken en 2 op 15 te scoren met driepunters. Na twintig minuten staat het 48-29. Het verschil met de intense Europacup-wedstrijden is groot en dat verschil wordt straks alleen maar groter als Landstede uitkomt in de tweede ronde van de Fiba Europe Cup.

Zijn dit soort wedstrijden dan nog wel leuk? “Ja tuurlijk! Het spel basketbal blijft leuk ongeacht de tegenstander. Ik probeer het elke wedstrijd hetzelfde te benaderen. Daar ben je professional voor”, zegt De Pagter, uithijgend na maar liefst dertig minuten speeltijd. “Dertig... jeetje, dat is best veel voor mijn doen. Ik voel hem wel behoorlijk”, zegt De Pagter, die in de play-offs van vorig seizoen voor het laatst zo lang speelde.

Rust voor Dahlman

De power forward komt tot zoveel minuten omdat Noah Dalhman na de pauze rust krijgt. Het is een luxe die Van den Belt zich kan permitteren, naast het inbrengen van de jonkies Bart van Schaik en Niek van der Plas, die een verdienstelijk debuut maakt. Van Schaik komt tot zeven punten in veertien minuten en Van der Plas noteert vijf punten in acht minuten. De Pagter wordt man of the match dankzij 15 punten, 10 rebounds en 5 assists.

'Het is wat het is'

De Pagter erkent dat Landstede niet scherp aan de start verschijnt en dat de ploeg eigenlijk de hele wedstrijd met dezelfde energie moet spelen. “We moeten nog iets constanter worden daarin.” Van den Belt tilt er niet zwaar aan, hoewel ook hij de start natuurlijk niet goed vindt. “Het is wat het is. Het vermogen om hierop te reageren vind ik belangrijker. Ik hoop dat ze zelf ook wel snappen dat dit niet de manier is om een wedstrijd te starten. Wat ga je eraan doen, daar gaat het om. Als je geen aanpassing kunt maken, zou het slecht zijn.”