Herdenking Diezerpoort

Algemeen

Dat was even schrikken toen we recentelijk vernamen dat de Zwolse muziek vereniging ‘Voorwaarts’ door omstandigheden gedwongen gaat stoppen met hun activiteiten. Wij de regionale afdeling Salland van de Algemene Vereniging Oud- en actief Marinepersoneel, participeert jaarlijks in de herdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg. Met familie nabestaande van de vijf slachtoffers, buurtbewoners, de jeugdige Scouting groep en een detachement van de militaire Nationale Reserve herdenken we gezamenlijk alle slachtoffers uit de tweede Wereld Oorlog. Plechtig muziekaal omlijst door Muziekvereniging ‘Voorwaarts'.

Het kan toch niet zo zijn dat met het einde van Voorwaarts er ook een einde komt aan de door de buurt zo gedragen herdenking van de op 31 maart 1945 gefusilleerde vijf slachtoffers? Dat zou betekenen dat nu 75 jaar na dato de bominslag in Dieze-West, op het Sint Josephplein opnieuw onder de aandacht wordt gebracht en aan de andere kant van de wijk er één wordt beëindigd?

Zondagmiddag 15 december jongstleden, tijdens een informele samenkomst in het verenigingsgebouw aan de Radewijnstraat bleek dat er ook binnen de Muziekvereniging zelf de wil is om op een of andere wijze deze jaarlijkse plechtigheid te mogen en kunnen continueren.

Mogen we erop vertrouwen dat betrokken partijen elkaar kunnen vinden zonodig met hulp en ondersteuning van plaatselijke instanties om deze jaarlijkse herdenking op een respectvolle wijze kan worden voortgezet?