Afbeelding
Pedro Sluiter

Wijthmenerplasloop past goed in gevarieerd aanbod van 'loopstad Zwolle'

· leestijd 1 minuut Sport

WIJTHMEN – Met een route die zoals elk jaar voor een groot deel door buitengebied gaat heeft de Wijthmenerplasloop een mooie positie in het grote Zwolse aanbod van loopwedstrijden. Op zaterdag 11 januari 2020 worden voor de negende editie weer tussen de 250 en 300 lopers verwacht.

Dit jaar stonden er 259 aan de start. René Poppe van de organisatie vergelijkt de loop qua grootte en gemoedelijkheid met de AsRendorp en de AaLandenloop. Het grote verschil met de rest van de lopen in Zwolle is dat de Fakkert Diervoerders Wijthmenerplasloop voor een groot deel door buitengebied gaat, rondom de Wijthmenerplas. “Zwolle is best wel een loopstad geworden. Je hebt veel mooie evenementen en de afwisseling daarin is mooi. Je hebt veel variatie en daar passen wij goed tussen”, zegt Poppe. De bekende triatleet won zelf twee keer, de laatste keer in 2015, maar houdt zich de laatste jaren alleen bezig met de organisatie, die in handen is van zes mensen. “De helft van de voetbal en de helft van de atletiek”, zegt Poppe, die van plan is om in 2020 weer vaker bij loopwedstrijden aan de start staan, nadat hij dit jaar naar eigen zeggen een deel van zijn 'Bucketlist' heeft afgewerkt.

Start en finish van de Wijthmenerplasloop, ooit begonnen om ook in de winter wat kantine-inkomsten te genereren, is bij sportpark De Elshof van voetbalvereniging Wijthmen. Om 13.15 uur begint de KidsRun en om 14.00 uur de 5 (één ronde) en de 10 kilometer (twee rondes).