Afbeelding
Shutterstock

Vrouwen van Nu verdiepen zich in de ‘Maatschappij van Weldadigheid’

Algemeen

ZWOLLE-ZUID – Jan Mensink verzorgt op woensdag 11 maart bij de Vrouwen van Nu een lezing over de geschiedenis van de ‘Maatschappij van Weldadigheid’.

Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig experiment plaats. Het doel is een einde te maken aan armoede. De ‘Maatschappij van Weldadigheid’ koopt vanaf 1880 grote stukken onontgonnen land op. Op die stukken land werden in zeven jaar tijd zeven ‘Koloniën van Weldadigheid’ opgericht, vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden (Nu de Belgische Kempen). Grote aantallen arme families, landlopers, bedelaars en ook weeskinderen werden naar deze koloniën gestuurd om aan landbouw te doen, school te volgen en discipline aan te leren. Aan de basis van dit initiatief lag enerzijds een groot maatschappelijk probleem en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap. De koloniën kregen veel internationale

De lezing begint om 19.45 uur in wijkcentrum SIO aan de Thorbeckelaan 2 Zwolle. De zaal gaat vanaf 19.15 uur open. De toegang is gratis; koffie/thee kost 2 euro. Vrouwen die belangstelling hebben voor Vrouwen van Nu zijn van harte welkom.