Afbeelding

Theatermaker Silas Neumann maakt podcast over vluchtroute grootmoeder van Polen naar Duitsland

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Heimat Neuhof (‘thuis Garbek’) is het nieuwe project van theatermaker Silas Neumann (Steinheim, 1982) over de vlucht van zijn grootmoeder, 75 jaar geleden, van Garbek (Polen) naar Oberhausen (Duitsland).

Samen met makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Sjef Mols gaat Neumann de reis van zijn grootmoeder nareizen, onderzoeken en vastleggen om meer te begrijpen van dit stuk van de geschiedenis van zijn thuisland Duitsland. Van dit onderzoek en de verhalen worden in augustus vier podcasts gemaakt. In het najaar volgt daarop nog een documentaire-voorstelling en een theatrale installatie. Het project Heimat Neuhof is een coproductie met Werkplaats Zwolse theaters, het productiehuis van Zwolse theaters voor (theater)makers.

Vluchtroute
Net als een vijfde van de Duitse bevolking moest ook de grootmoeder van Silas Neumann vanuit het huidige Polen naar Duitsland vluchten in 1945 vanwege de snelle opmars van het Sovjetleger. Voor haar is de streek die zij verliet altijd het beloofde land gebleven, terwijl zij er zelden over sprak. Neumann volgt haar sporen, terug naar Neuhof. Wat is er nog over van de plek waar zijn grootmoeder zo naar verlangde? Waarom onderdrukte ze haar verlangen naar haar Heimat? Waar kwam de schaamte voor haar afkomst vandaan die zij voelde?

Podcast
De podcast Heimat Neuhof vertelt het verhaal van de reis die de grootmoeder van Silas Neumann heeft afgelegd. Deze reis wordt door makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Silas Neumann in augustus 2020 omgekeerd afgelegd, van Oberhausen naar Garbek. Net als een merendeel van de Duitse bevolking, heeft de grootmoeder van Neumann een tegenstrijdige houding, zowel schaamte als verlangen, ten opzichte van de plek die zei Heimat noemde. Met schaamte voor de eigen geschiedenis heeft zij het verlangen om deze plek op te zoeken, onderdrukt. Tijdens deze reis wordt het publiek met een wekelijkse podcast, die verschijnt via onder meer de kanalen van Zwolse theaters, mee in het onderzoek en mee op reis genomen.

In het najaar volgt uit het onderzoek naar de reis een documentaire-voorstelling, te zien op zondag 6 september bij Zwolse theaters, en een theatrale installatie met verhalen, geluidsfragmenten en beelden. Deze installatie is in oktober te bezoeken.

Theatermaker
Silas Neumann, geboren in Duitsland, is als theatermaker gevestigd in Zwolle. In Zwolle volgde hij de opleiding tot docent theater op ArtEZ en daarna de master Theatre Practice in Arnhem. De afgelopen jaren maakte hij verteltheatervoorstellingen, podcasts, videokunst en installaties en maakte hij voorstellingen bij onder meer Theater Na de Dam, Theatergroep De Jonge Honden en het Stadsfestival in Zwolle. Heimat Neuhof is een samenwerking met Werkplaats Zwolse theaters en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle en het Prins Bernhard Cultuurfonds.