Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gertjan Adema organiseert festival met bromtollen: Wie is er doorgedraaid?

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Reuzenbromtollen vormen het hart van het festival ‘Wie is er doorgedraaid’ dat de Zwolse kunstenaar Gertjan Adema heeft georganiseerd. Bezoekers zijn welkom op zaterdag 29 augustus van 13.00 tot 17.00 uur in de grote hal aan de Grote Voort 8.

De ruimte van de Creatieve Coöperatie biedt volop ruimte aan reuzenbromtollen met geluid en muziek die Adema zelf heeft gemaakt. Hoewel de hal groot is, worden festivalbezoekers geadviseerd om in verband met de coronamaatregelen vooraf per e-mail te reserveren via info@gertjanadema.nl.

Adema zette het festival op, samen met Sanne Clifford en Ingrid Hakkers. “Het is echt een familieproductie”, vertelt hij. “Voor volwassenen is het leuk om al deze gekke dingen te zien. Kinderen genieten ook, zeker van de workshops en het knutselen is echt voor alle leeftijden. Het is een heel speels festival gebaseerd op speelgoed. Er gebeuren dingen die je niet verwacht en daar houd ik van.”

Fantasie

De beeldende voorstellingen bevatten geen tekst, maar muziek en beweging. Adema: “Het is mijn inzet dat mensen niet schrikken van veranderingen. Ieder heeft zijn eigen associatie; een ander kan het weer heel anders zien, maar dat hoeft niet beter of slechter te zijn. Er zit uiteindelijk geen maatschappelijk statement in. Het gaat me meer om het openstellen voor fantasie. Dat bezoekers zich verwonderen.”

Spiegelmozaïek

Spectaculaire reuzenbromtollen voeren bezoekers, samen met dans en live muziek, mee in hun beweging en geluid en zorgen voor een speelse en betoverende voorstelling. Direct erna kunnen ze meedoen met een speelse workshop met dans en bromtollen. Heel bijzonder is een reuzenbromtol met een diameter van een meter met spiegelmozaïek die speelt met beweging, licht en geluid. Wie dat wil kan met een cd, knikker, flesdop, papier en gemstones zelf een kleine tol maken.

Dansworkshop

De voorstellingen van de reuzebromtollen zijn om 14.00 en 16.00 uur. Alle leeftijden kunnen ervan genieten. Tijdens de dansworkshop krijgt ieder kind vanaf acht jaar een bromtol en wordt er op allerlei manieren samen bewogen en gespeeld. De voorstelling duurt een kwartier. Doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers vanaf zes jaar met een cd, knikker, flesdop, papier en gemstones een kleine tol maken. Met sjablonen kunnen ze tolletjes maken met verschillende visuele effecten zoals het veranderen van de draairichting, het mengen van kleuren en effecten van spiraalvormen.

Reflecties

Een reuzenbromtol met spiegelmozaïek en een diameter van een meter speelt met beweging, licht en geluid. Adema: “Het draaiende spiegelmozaïek geeft spectaculaire reflecties rondom de tol. De reflecties en het veranderen van kleuren zorgen voor een oogverblindende en vervreemdende sfeer. Het langzaam draaien van de tol werkt reflecterend en ontspannend, het trekt de aandacht, zoals het kijken naar een kampvuur.” De reuzenbromtol is doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur te bewonderen.

Alle voorstellingen en workshops zijn gratis toegankelijk. De kunstenaars stellen een vrije gift zeer op prijs.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden