Afbeelding
Erik-Jan Berends

Snoet de Muis bezoekt PEC Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De derde aflevering van de avonturen van Snoet de Muis is donderdag 13 juli verschenen. Schrijfster Diana Smilde uit Berkum overhandigde in het Mac3Park stadion het eerste exemplaar aan aanvoerder Bram van Polen van PEC Zwolle. Vijf volgende avonturen liggen al op de plank.

Smilde kwam in 2018 in de ziektewet met een schouderblessure. “Het enige wat ik toen eigenlijk kon, was achter een computer gaan zitten en schrijven”, vertelt de enthousiaste Zwolse. “Mijn kinderen vonden op een gegeven moment voorlezen niet leuk meer, waarop ik zelf verhaaltjes ben gaan verzinnen. Van die verhaaltjes heb ik toen een boekje gemaakt en heb ik Jaap Voges gevraagd er de illustraties bij te maken. Hij adviseerde me boekjes over Zwolle uit te geven en de straatnamen daarin te benoemen.”

Toestemming

De schrijfster heeft nu acht verhaaltjes over de bezienswaardigheden van Zwolle liggen. Drie zijn er inmiddels verschenen. De serie over Snoet de Muis begon in het Zwolse Balletjeshuis, gevolgd door zijn bezoek aan de Peperbus en nu, in deel drie, bezoekt hij een wedstrijd van PEC Zwolle. Smilde: “Ik wil de volgende delen ook zo snel mogelijk de wereld in helpen. Het worden allemaal boekjes van ongeveer 32 pagina’s. Van de komende delen moet ik nog een goedlopend verhaal maken.” Tijdens de presentatie verklapte ze dat deel vier over Museum de Fundatie en de Herman Brood Experience gaat. Verhalen die nog op de plank liggen gaan over het Openluchtbad, oliemolen de Passiebloem, de Librije en Park de Wezenlanden. De Sassenpoort en schouwburg Odeon komen ook nog aan bod. “Ik heb van de betrokkenen toestemming gekregen om over deze onderwerpen te schrijven en daar krijg ik dan weer enorm veel energie van”, aldus Smilde.

Feiten

De geboren en getogen Zwolse zegt een echt blauw hart te hebben wat haar onderwerpkeuze verklaart. “Er valt zo veel te zien en te schrijven over deze mooie stad. In de verhalen is Snoet het enige fictieve; de feiten kloppen. Daarvoor ga ik me vooraf inlezen en naar de bezienswaardigheden toe. De boekjes hebben zoveel meer dan alleen een verhaaltje. Ik wil de lezers wel wat meegeven, zoals dat ze hun neus eens opheffen in de Diezerstraat om de mooie gevels te zien. Ook normen en waarden zitten er in als dat personen netjes worden bedankt of keurig naar huis worden gebracht. Ik vind het ook wel belangrijk lezers wat cultuur mee te geven. Dat er meer bestaat dan de mobiele telefoon, Pathé en de bowlingbaan.”

KiKa

Haar schrijverschap noemt Smilde een verborgen talent. “Het komt er gewoon uit, ik kan er niets aan doen. Ik ben ook bezig met een Sinterklaasverhaal en een boekje voor KiKa waarin kinderen die kanker krijgen wordt uitgelegd hoe het verder met ze kan gaan. Het komt zo op m’n pad. Tevens schrijft ik een roman, waarvoor ik te zijner tijd wel een uitgever ga zoeken.” In het dagelijkse leven werkzaam als conducteur bij de NS, ziet ze het schrijven als hobby. “Ik verdien er niets aan. Het belangrijkste is dat mensen plezier aan mijn boekjes beleven. Het zou wel gaaf zijn als je ervan kan leven, maar dan moet je wel heel goed zijn. Ik voel me nog echt geen Saskia Noort, haha. Voorlopig is het goed te combineren met mijn werk en als je het dan leuk vindt, vind je er tijd voor.”