SVI wint eerste bekerduel dankzij eigen doelpunt Enter Vooruit

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Onverdiend was het op basis van de tweede helft zeker niet, maar er moest een enorme blunder in de Enterse defensie aan te pas komen om SVI de winst te bezorgen in de eerste officiële pot van dit seizoen (3-1).

Door een eigen doelpunt van invaller Menno Beuving kwam eersteklasser SVI in de 88ste minuut met 2-1 voor tegen tweedeklasser Enter Vooruit. Een minuut later stonden de bezoekers weer te schutteren en profiteerde Nico Veldman: 3-1. Een aardige start voor SVI in de districtebeker oost, dat door clubs steeds minder vaak als voorbereiding wordt gezien. "Een bekerduel is geen oefenduel. Wij willen gewoon een ronde verder", stelt de nieuwe trainer Bram Freie.

Zonder Youp Kok en Nico Veldman (die pas het laatste half uur meededen) en de nog altijd geblesseerde Nathan van Rijn, Faisel El Atiaoui en Tim Kuhlmann had SVI het erg lastig in de eerste helft. “Ik denk dat Enter zelfs de bovenliggende partij was in de eerste helft. Verdedigend stond het niet goed”, zag Freie. In de achtste minuut liep Job Voortman zomaar door de defensie en een overtreding van Fabian Vorsterman Van Ooijen betekende een strafschop en de 0-1 (van Wout Velten). Pas in het laatste kwartier voor de pauze werd SVI dreigender en acht minuten voor de pauze ging Jurre Lenting er eindelijk eens voorbij op de linkerflank. Hij bereikte spits Twan Zuidmeer en die rondde keurig af: 1-1.

SVI domineerde in de tweede helft, aanvankelijk zonder grote kansen te creëren. Die kwamen er in de slotfase, toen de conditie van de thuisploeg de doorslag gaf. “Wij konden tot de laatste minuut blijven gaan”, constateerde Freie tevreden. “Het was wachten op de 2-1.”

Aanwinst Dani Lohman dacht die winnende op zijn slof te hebben, maar schoot in de 83ste minuut na een combinatie met Youp Kok op de paal. Vijf minuten later was het wel raak, maar daar kwam geen SVI'er aan te pas. Een terugspeelbal van Menno Beuving rolde zomaar het doel in omdat doelman Robert Velten juist net een beweging naar voren maakte. Ook bij de 3-1 kreeg SVI hulp van de bezoekers. Velten bokste de bal precies in de voeten van Nico Veldman, die zonder na te denken de bal in het leg doel volleerde.

SVI speelt in het bekertoernooi nog tegen Dalfsen (5 september) en BWO (12 september).

Uitslagen Zwolse clubs, eerste wedstrijden voorronde districtsbeker:

FC Horst-WVF 4-3. ZAC-KHC 2-2, DES-HTC 1-1, vv Hellendoorn-Dieze West 1-2, Zwolsche Boys-OZC 2-2. CSV '28-Lemele 1-3. Wijthmen-Helios 0-5. VSW-Sportclub Deventer 3-2. Zondag: KCVO-SV Zwolle 4-1. FC Ulu Spor-Edesche Boys 10-1.

Trainer Bram Freie (links) ziet hoe Fabian Vorsterman van Ooijen ingooit.