Zwollenaar Kees Oosterling (86) wint Jo Visser Award

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

De Jo Visser Award wordt jaarlijks door het Jo Visser Fonds uitgereikt aan personen/organisaties die zich inzetten om waardevolle verbindingen tot stand te brengen tussen jong en oud. Dit jaar gaat de Award, die voor de negende keer wordt uitgereikt, naar Zwollenaar Kees Oosterling (86) van Stichting JOW!. Deze Stichting koppelt jongeren aan ouderen voor het samen ondernemen van activiteiten. Het initiatief maakte een opstart door in Zwolle en is inmiddels bezig aan een landelijke opmars.

Kees is bestuurslid van Stichting JOW! en zet zich vanuit die rol reeds enkele jaren in om jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen. Ook buiten de stichting om zet hij zich hiervoor in. Hij is bijvoorbeeld ‘student’ bij de opleiding Toegepaste Gerontologie. Kees draait mee met de studenten uit het eerste en tweede jaar. In zijn kleurrijke verleden kreeg Kees veel te maken met verlies en hij weet goed wat eenzaamheid is. “Vereenzaamd” is hij echter nooit, want Kees beschikt over een ongekende mentale weerbaarheid. Daarmee is hij een voorbeeld voor zowel jongeren als ouderen. ‘Je moet in beweging blijven,’ zegt Kees regelmatig. ‘Of je nou jong bent of oud, als je gaat stilzitten is het gedaan.’

Dinjow-dukaten en E-learning

Jongeren die bij JOW! zijn aangesloten komen bij senioren thuis of ze zijn actief binnen zorginstellingen. Om tot matches te komen zet JOW! een eigen systeem in dat bestaat uit een dashboard en een app. Met het dashboard worden alle te ondernemen activiteiten gepland en gevolgd. Door de app kunnen jongeren alles wat ze doen registreren, zodat het altijd duidelijk is welke jongere waar en wanneer verwacht wordt en wat ze hebben gedaan. Jongeren krijgen een kleine vergoeding voor hun vrijwilligerswerk én ze sparen voor Dinjow-dukaten. Het doel van Stichting JOW! is dat deze Dukaten op termijn kunnen worden ingewisseld voor kortingen en kadootjes bij een diversiteit aan winkels/bedrijven/organisaties. Ook kunnen jongeren die voor JOW! actief zijn een beroep doen op een E-learningmodule die speciaal voor hen is ontwikkeld. Daarin leren ze onder andere meer over “ouderen en ouder worden” en over het verpleeghuis.

2.000 van de 22.817
Bij de uitreiking van de Award maakte Stichting JOW! kenbaar haar match-systeem beschikbaar te stellen aan alle zorginstellingen in Nederland. Dat is nodig, want de zorg kampt met een groot HR-probleem. Van de 22.817 mensen die zich aanmeldden via een platform van ActiZ om te komen helpen in de zorg gingen slechts zo’n 2.000 mensen daadwerkelijk aan de slag. Deze cijfers maakte de Commissie Werken in de Zorg (WiZ) onlangs bekend. De commissie stelt onder andere dat slecht ontwikkelde HR daaraan ten grondslag ligt en dat er veelal sprake is van ‘handwerk’ bij de werving en matching. Het systeem van JOW! lost deze problemen op, omdat tijdelijke medewerkers en vrijwilligers eenvoudig geworven én gematcht kunnen worden. ‘De werving blijkt succesvol, maar het vervolg bij een zorginstelling gaat niet goed. Daar willen we met ons systeem bij helpen. In één werkweek lossen wij dit probleem grotendeels op,’ aldus Tom van Eijk.