De grote zaal heeft een balkon gekregen, dat rust op een enorme staalconstructie. (Foto: Bert Jansen).
De grote zaal heeft een balkon gekregen, dat rust op een enorme staalconstructie. (Foto: Bert Jansen).

Facelift voor 50-jarige Effenaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - In het jaar van haar vijftigste verjaardag heeft de Effenaar een facelift gekregen. Zestien jaar na de opening van de nieuwbouw aan de Dommelstraat was een cosmetische ingreep noodzakelijk. Vooral de binnenkant van het Eindhovense poppodium is strakgetrokken. (Door Martina Roovers).

“De vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat er meer verbinding is aan alle kanten van het gebouw”, begint Sandra Broeren. Sinds mei is zij het nieuwe hoofd marketing en communicatie. Veel heeft ze nog niet beleefd, want corona houdt de deuren nog steeds grotendeels op slot. Van de andere kant is de pandemie een ‘zege’, want daardoor werd de verbouwing een jaar naar voren gehaald. “We hebben van de nood een deugd gemaakt”, zegt directeur Jos Feijen. Het eerste dat opvalt zijn de grote openslaande deuren aan de zijde van de Dommelstraat. “We wilden meegaan met de ontwikkeling van de binnenstad. Er wordt in de toekomst een groot aantal woontorens gebouwd, onder andere bij het centraal station. Dat betekent drie keer zo veel inwoners in de stad, die ‘s avonds vertier zoeken. Daar willen wij als poppodium in meegaan. De open verbinding is een eerste stap. Later sluit de programmering erop aan.”

Balkon

Belangrijkste ingreep is te zien in de grote zaal. Ze heeft een balkon gekregen. Voortaan kun je als bezoeker op het podium neerkijken. De capaciteit van 1300 bezoekers verandert niet. Dat betekent dus ook meer beweegruimte bij een volle zaal. Bovendien is één van de drie horecapunten vergroot. De bedoeling is om op het balkon een zogenoemde bottlebar te openen, zodat bezoekers niet heen en weer hoeven te lopen. De bovenverdieping rust op een enorme staalconstructie die er vanaf beneden indrukwekkend uitziet. De zaal heeft meer ‘lucht’ gekregen. “Net als de rest van het gebouw”, vindt Broeren, “het is transparanter.” Feijen beaamt dat. “Er is een verbinding gemaakt tussen de zalen en het café-restaurant.” Voortaan kun je in het café ook op hoogte verpozen. Waar je voorheen in het café de trap op moest om naar het toilet te gaan, is er nu een ruimte gecreëerd. Vanaf die verdieping is er zicht op de Dommelstraat én je kunt doorlopen naar zowel de grote als kleine zaal.

Wie in de toekomst een concert bezoekt, zal ook vanaf die ingang meer lucht ervaren. De garderobe en rookruimtes zijn verdwenen, zodat er een grote ruimte is ontstaan. “De routing bij indoor festivals is hierdoor beter. Je jas kun je voortaan kwijt in één van de 788 lockers”, weet Feijen.

Weinig reuring

Door corona moest de Effenaar in september vorig jaar afscheid nemen van de helft van het personeel. “Inmiddels is er een nieuw team in een vernieuwd gebouw. We bouwen weer aan de toekomst.” Hoewel corona nog steeds voor weinig reuring zorgt, is er inmiddels wel een aantal seated shows en kun je het café-restaurant bezoeken.

www.effenaar.nl