Gerrit Schaafsma bij de Stolpersteine voor zijn woning aan de Groeneweg.
Gerrit Schaafsma bij de Stolpersteine voor zijn woning aan de Groeneweg. Foto: Frans Paalman

‘Joodse verhalen blijven belangrijk’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Onlangs is het zevende boek verschenen van de serie ‘Joodse Huizen’. In de serie worden verhalen verteld over Joodse bewoners in huizen door heel Nederland. In de verhalen wordt de vooroorlogse situatie van deze Joodse mensen uitgelegd en in beeld gebracht. Gerrit Schaafsma schreef voor het zevende deel een verhaal over de geschiedenis van Joodse bewoners in zijn huis aan de Groeneweg in Assendorp. Het kostte hem ruim zeven jaar. ‘Ik vind het van groot belang dat dit soort verhalen verteld blijven worden.’

(door Joost ter Bogt)

Het verhaal dat Schaafsma schreef gaat over het leven van Eduard Danneboom en zijn vrouw Selma Katz. Het Joodse gezin woonde , met zoon Jacob Karel, vanaf 1932 in het huis van Schaafsma aan de Groeneweg in Assendorp. Dochter Antoinette was al getrouwd en woonde in de Koestraat. Heer Danneboom had een lompenzaak aan de Deventerstraat (nu Van Karnebeekstraat). Mevrouw Katz is van oorsprong afkomstig uit Duitsland. Het gezin is bekend in Zwolle en Eduard staat bekend als koopman. Tijdens de oorlog wordt het gezin hard getroffen. Iedereen, op moeder na, komt om door het geweld van de Duitsers.

‘Ik wilde gewoon graag weten hoe het is gelopen’

Schaafsma schreef het verhaal na veel onderzoek in zijn vrije tijd. Het kostte hem ruim zeven om in kaart te brengen hoe die familie leefde, wie ze waren en hoe het met ze afgelopen is. In het verhaal legt hij nauwgezet uit hoe de familie leefde voor de oorlog Nederland bereikte. “Je moet een beetje gek zijn om je in zoiets zo vast te kunnen bijten. Ik wilde gewoon ontzettend graag weten hoe het zat en hoe alles gelopen is destijds. Bovendien is het van belang dat deze verhalen verteld worden. Joodse verhalen blijven belangrijk, vooral in deze tijd. We moeten niet vergeten wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog, hoe uitsluiting van mensen kan leiden tot moord.”

Schaafsma vertelt dat een ontmoeting met een Duits echtpaar aanleiding was voor het schrijven van het verhaal.. ‘Ik was eens aan het werk in mijn werkkamer boven, en toen ik uit het raam keek zag ik mensen wijzen en kijken naar ons huis. Ik ben naar beneden gelopen om te vragen wat er aan de hand was en toen vertelden een van hen, een Duitser, dat hij in dit huis geboren is tijdens de Tweede Wereldoorlog.’ Het gezin Danneboom verliet gedwongen het huis in 1942 na bevel van de Duitsers, waarna een Duits gezin het huis betrok. ‘Het bezoek van deze Duitser was de aanleiding voor mijn onderzoek. Ik heb hierbij veel steun gehad aan het HCO en de Stichting Stolpersteine Zwolle’ ,vertelt Schaafsma. Voor het huis liggen nu twee Stolpersteine: voor de vader en zijn zoon.

Het boek ‘Joodse Huizen deel 7’ is te koop bij de boekhandel. Schaafsma gaat door met zijn onderzoek. ‘Er zijn nog steeds gaten in het verhaal die ik nog niet heb weten op te lossen. Ik kan me er echt in vastbijten, dus ik ben er nog lang niet klaar mee.