Vrijwilligers zetten zich in voor het schoonmaken van rivieroevers.
Vrijwilligers zetten zich in voor het schoonmaken van rivieroevers.

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Schone Rivieren, een organisatie die zich inzet voor het in kaart brengen van riviervervuiling in heel Nederland, is op zoek naar vrijwilligers voor het doen van onderzoek langs de IJssel en de Vecht. Vrijwilligers gaan aan de slag met het analyseren van afval op de oevers van de rivieren. Gevonden plastic wordt door de vrijwilligers geteld en onderzocht. Uiteindelijk wil de organisatie ervoor zorgen dat alle rivieren plasticvrij zijn in 2030. De onderzoeken van dit voorjaar zijn vol, maar meer aanmeldingen zijn welkom, zo meldt de organisatie.

(door Joost ter Bogt)

“Als vrijwilliger ga je aan de slag met een tracé. Dat is 100 meter aan oeveroppervlakte waar je onderzoek doet. We analyseren het afval dat we tegenkomen, zodat we het probleem bij de bron kunnen aanpakken. Door een goede analyse kunnen we soms namelijk de herkomst van het afval achterhalen”, vertelt rivieren coördinator Peter Mol van Schone Rivieren. “Zo hebben we bijvoorbeeld al eens plastic korrels ontdekt die afkomstig bleken te zijn van een bedrijf aan de rivier. Dat bedrijf is daar toen op aangesproken.”

Wereldwijd is de plasticsoep in zee een grote bedreiging voor de gezondheid van dieren en mensen. Ook is het slecht voor het milieu. IVN Natuureducatie, de Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee gaan samen als Schone Rivieren om hier verandering in te brengen. Volgens de organisatie begint het probleem dichterbij dan vaak wordt gedacht. Via de rivieren belandt namelijk veel plastic in de zee. “We pakken dit aan via de manier van de vier O’s: opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen.”

De onderzoeken bij de IJssel en de Vecht gaan in het voorjaar van dit jaar voor het eerst van start. Geïnteresseerden sluiten zich aan bij een groep van tot nu toe 800 getrainde vrijwilligers in andere gedeelten van Nederland. In totaal hebben deze vrijwilligers al 250.000 stukken afval in kaart gebracht, waarvan 81 procent plastic afval was. “De nieuwe vrijwilligers krijgen eerst een online training. Daarna kunnen ze aan de slag tijdens de onderzoeksdagen. Voor de dagen in het voorjaar zijn de plaatsen vol, maar in het najaar hebben we weer nieuwe vrijwilligers nodig. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe beter.” Iedereen kan zich aanmelden bij de organisatie. Per tracé doet men onderzoek in tweetallen. Aanmelding in je eentje is ook mogelijk. Geïnteresseerden kunnen zich via de site van Schone Rivieren aanmelden.

Voor het plasticvrije streven van de organisatie is het van belang om een goed beeld van het plasticafval te krijgen. “Dit gebeurt doordat vrijwilligers op een formulier bijhouden hoeveel afval ze tegenkomen. Ook wordt het afval op dit formulier onderverdeeld in verschillende categorieën.” Voor het indelen van het afval wordt de zogenaamde OSPAR-methode gebruikt. Dit is een internationale methode voor het analyseren van rivierafval. Deze werkwijze wordt tijdens de online cursussen uitgelegd.