Afbeelding
Foto: Jan Koeman

Lichten gaan uit tijdens de 17e Nacht van de Nacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De 17e editie van de landelijke Nacht van de Nacht is dit jaar op zaterdagavond 30 oktober. In Zwolle kan men ’s nachts een bezoek brengen aan het Dominicanenklooster, waar alle lichten uit gaan. 

In Doepark de Nooterhof heeft de Milieuraad Zwolle een gevarieerd programma georganiseerd met doe-activiteiten, een dansperformance, een escaperoom en een theatertocht over nachtdieren. In heel Overijssel zijn activiteiten georganiseerd waarbij het ervaren van de nacht centraal staat. Wie dat wil, kan bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, een romantisch diner bij kaarslicht boeken of een theatervoorstelling of danceperformance in het donker bezoeken. Alle activiteiten zijn te vinden op www.nachtvandenacht.nl.

Duisternis

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel (NMO) het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. “De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn.” Die ‘oerkwaliteiten’ kan men met eigen ogen en oren ervaren: in Overijssel op achttien locaties. “Of je nu graag fotografeert, meer wilt weten van de sterren, een bijzonder natuurgebied ook eens ’s nachts wilt bezoeken, een nieuw festival wilt meepakken of gewoon op zoek bent naar een bijzondere avond uit: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven”, volgens NMO.

Livestream
Ook vanuit huis kan men meedoen met de Nacht van de Nacht. Daar kan men de Nacht meebeleven via een livestream, georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieufederaties. Dit jaar wordt de livestream voor het eerst uitgezonden vanuit twee locaties: het Friese Woudsend en Fort Vechten in Utrecht. Het programma is gevarieerd: sterrenkundige Jeffrey Bout geeft een kinderlezing over het heelal, Marjolijn van Heemstra vertelt over haar boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ en nachtfotograaf Johan van der Wielen geeft een masterclass nachtfotografie. Kijk op www.nachtvandenacht.nl/nieuws/livestream-2021 hoe deze livestream te bekijken.

Reclame
“Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker”, stelt NMO. “Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is natuurlijk zonde van de energie. Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties blijkt dat ruim 71 procent van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. Overijssel spant de kroon met maar liefst 88 procent. Het verlichten van panden is ook niet eens nodig voor de veiligheid. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.”

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40