Afbeelding
Foto: Stockfoto

Aanzienlijk meer inbraken in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Aanzienlijk meer inbraken in Zwolle

ZWOLLE – Uit recente data van de Nationale Politie blijkt dat het aantal inbraken in Zwolle fors is toegenomen. Dat wil zeggen in de eerste vijf maanden van dit jaar in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Er werd 27 keer vaker ingebroken in de Hanzestad.

Daarmee volgt Zwolle een negatieve tendens van andere Overijsselse gemeenten. In de hele provincie werd in eerder genoemde periode in totaal 677 keer ingebroken. Dat komt neer op 233 meer inbraken dan in de eerste vijf maanden van 2021. 

Independer

Wel zijn de verschillen in de provincie groot. Independer heeft een overzicht gemaakt op basis van de data van de Nationale Politie. Daaruit blijkt dat de absolute stijging in Enschede het sterkst is: +68. Ook in Deventer (+33) en Hof van Twente (+19) werd er meer ingebroken. Minder actief was het inbrekersgilde in Hengelo (-17) en Haaksbergen (-10).

Kijk je naar het aantal inbraken per duizend huishoudens dan valt op dat het in Zwolle nog relatief meevalt. Het aantal van 1,1 inbraken per duizend huishoudens ligt onder het provinciaal gemiddelde van 1,32. Wellicht enigszins verrassend is dat Oldenzaal met een score van 2,77 er in negatief opzicht uitspringt. De top vijf van gemeenten waar het meest wordt ingebroken bestaat verder uit Hof van Twente, Staphorst, Enschede en Deventer. In Raalte is de kans op een inbraak het kleinst met slechts 0,19 incidenten per duizend huishoudens.

De stijging in het aantal inbraken volgt aldus Independer na een ‘coronadip’ vorig jaar. Voor een compleet overzicht zie https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022.