Afbeelding
Foto: Archieffoto: Erik-Jan Berends

Ralph Keuning nieuwe juryvoorzitter Painting of the Year

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ralph Keuning, tot voor kort directeur van Museum de Fundatie, heeft de rol van juryvoorzitter van Painting of the Year 2022 overgenomen van Lita Cabellut (Kunstenaar van het jaar 2022). Painting of the Year is een wedstrijd voor schilders van over de hele wereld.

De organisatie wil met deze wedstrijd ‘een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren en zo de waardering voor de hedendaagse schilderkunst en de bekendheid van de deelnemende schilders vergroten’. 

De eerste doelstelling wordt onder andere bereikt door de honderdduizenden kunstliefhebbers die de website van de verkiezing gedurende de looptijd (en met name tijdens de stemperiode) bezoeken.

Vorig jaar waren ruim duizend schilderijen kanshebber voor de titel Painting of the Year 2021. Seppe de Meyere uit België won toen de hoofdprijs met zijn schilderij ‘I Dreamt Of Paris Again Last Night’. De juryleden van Painting of the Year 2022 hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst. 

Ralph Keuning, die het voorzitterschap overneemt van Lita Cabellut, is kunsthistoricus en oud-directeur van Museum de Fundatie dat hij in vijftien jaar opbouwde tot een museum met internationale uitstraling en meer dan 250.000 bezoekers per jaar. Naast hem is onder andere ook Edwin Becker, hoofd (curator) tentoonstellingen van het Van Gogh Museum een van de juryleden. De vakjury beoordeelt alle inzendingen van de wedstrijd in eerste instantie digitaal en de vijftig genomineerden fysiek om zo de finalisten en de winnaar te bepalen.

Deelnemen

Kunstenaars kunnen zich voor Painting of the Year 2022 inschrijven tot 30 september. Het onderwerp en het formaat van hun schilderij(en) zijn helemaal vrij. De deelnemers maken, naast een Publieksprijs van vijfhonderd euro, kans op de hoofdprijs van 2022 euro. 

De tien finalisten van Painting of the Year 2022 mogen op 4 en 5 februari hun werk tentoonstellen op de professionele kunstbeurs Art Eindhoven 2023 in het Klokgebouw in Eindhoven.