Afbeelding
Foto: stockfoto

Celstraf voor berover die in park Eekhout dwarslaesie opliep

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De nu 18-jarige overvaller van een man in park Eekhout in december vorig jaar is tot een halfjaar voorwaardelijke jeugddetentie veroordeeld. De man die hem neerstak, kreeg een rechterlijke pardon, bleek dinsdag uit het vonnis.

De 17-jarige overvaller liep een dwarslaesie op, bleek later in het ziekenhuis. De overval had plaats op 2 december 2021, na zevenen in de avond. De 20-jarige Tyson uit Oldenzaal was door een chatcontact, een zekere Daniëlle, naar Zwolle gelokt. Ze wilde zijn spelcomputer uitproberen. Daniëlle vroeg hem in park Eekhout te wachten en daar, in het donker, werd Tyson overvallen door twee jongens. Toen de overvallers er met zijn spelcomputer vandoor gingen, riep hij ze na. Daarop keerde de minderjarige terug en reed met zijn fiets in op Tyson. Hij vond in zijn borstzak een mes, onderdeel van zijn koksopleiding die hij toevallig bij zich droeg, en verweerde zich tegen de fietsende overvaller. Hierbij raakte de 17-jarige overvaller zwaargewond.

Later bleek dat de jonge overvaller achter het Snapchat-account van Daniëlle zat. Hij en zijn kompaan Pepijn uit Meppel lokten Tyson zo naar het donkere park Eekhout. Tyson zelf verklaarde dat hij zich moest verdedigen want een uitweg uit het park zag hij niet. Maar mocht zich Tyson verdedigen door de overvaller neer te steken? Door de jongeman neer te steken ging hij te ver, was het oordeel van de rechters. Maar hij handelde in een opwelling en dat maakt dat hier sprake is van zogeheten noodweerexces. Dat maakt dat ondanks het ernstige letsel voor de jonge overvaller Tyson geen straf krijgt.

De jonge overvallers daarentegen kregen wel een straf. Pepijn F. kreeg 9 maanden en vier dagen cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van zijn straf heeft hij al in voorarrest uitgezeten. De nu 18-jarige overvaller kreeg 6 maanden jeugddetentie voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur. Hij stond naast de overval ook terecht voor een drugsfeit en voor het mishandelen van zijn moeder. Een eerder voorwaardelijk opgelegde taakstraf van 60 uur wordt nu ten uitvoer gelegd.Gerard Meijeringh