De kerels van de Mannenschuur.
De kerels van de Mannenschuur. Foto: Jovanski Media

Bijzonder hoogtepunt voor de kerels van de Mannenschuur: Eigen mini-docu kijken in Odeon

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het project Mannenschuur van Herold Brinkman heeft een bijzonder tintje gekregen. Onder leiding van videomaker Jovan Avramoski is er een mini-docu gemaakt van de kerels van de Mannenschuur. Op woensdag 15 maart wordt het voor hen een bijzonder moment en mogen ze het resultaat bekijken in Odeon.

(door Gerard Meijeringh)

De Mannenschuur ging op woensdag 28 september van start. Iedere woensdag komt een groep bij Co aan de Esdoornstraat vanaf 13.00 uur bij elkaar om samen praktisch bezig te zijn, dingen te maken en het gezellig te hebben. Initiatiefnemer Brinkman wil de wereld van de personen van de Mannenschuur letterlijk groter maken. En dat is gelukt. De mannen hebben het gezellig samen en er is ook veelvuldig contact met personen op andere werkplekken. 

Ouwehoeren

Het initiatief is een succes. Er werd gestart met negen personen. Inmiddels is het drukker geworden in de Mannenschuur en bestaat het gezelschap uit zestien man. 

“Ik ga hier elke week met plezier naar toe. Lekker ongedwongen kletsen. Er wordt flink geouwehoerd en het is heel gezellig. Daar gaat het om”, aldus Harry Lems, die enige tijd na de start van het project is aangesloten. “Ik ben een zij-instromer”, zegt hij met een grote lach op zijn gezicht. 

Een andere deelnemer is Hugo de Vries. “Mijn vrouw las een bericht in De Swollenaer over de Mannenschuur. ‘Is dat niet wat voor jou’, opperde ze. Ik ben gestuurd door mijn vrouw en zat meteen gebakken”, lacht De Vries.

Zo is dat bij mij ook gegaan”, reageert Lems. “Ik was verhuisd naar Zwolle en net een paar maanden bij mijn vrouw. Vervolgens vroeg ik mij af hoe ik kennis kon maken met de Zwolse mannen. Toen ben ik naar de Mannenschuur gegaan. Dat is me zeer goed bevallen.”

Vuurkorven en karikaturen 

De mannen maken verschillende mooie dingen. Zoals vuurkorven in twee verschillende soorten, design en een klassiek model. Heel speciaal is dat Lems van iedere deelnemer een karikatuur heeft gemaakt. 

“Die heb ik niet in de Mannenschuur gemaakt. Daar word ik teveel afgeleid. Ik heb van iedereen een foto gemaakt en er thuis aan gewerkt.”

Beter dan een pilletje

De Mannenschuur trok de aandacht van Briljant. Dit project is gericht op 65-plussers die aan de slag willen gaan met passie en creativiteit. De Vervolgens werd iets leuks bedacht, gefinancierd uit het Briljant-fonds. 

“We zijn in acht weken allemaal meegenomen in het maken van een film. We hebben elkaar geïnterviewd en elkaars werk gefilmd. Het credo is dat je beter iets leuks kunt doen. Dat werkt beter dan een pilletje. De Mannenschuur is welzijn op recept”, aldus Brinkman. 

Het idee van de Mannenschuur is inmiddels ook doorgedrongen in Amsterdam. “Op 16 maart gaan het concept van de Mannenschuur presenteren in het Huis van Kansen in Oud-West in Amsterdam.

Goed beeld 

Dat wordt het tweede hoogtepunt in korte tijd van de creatievelingen van de Mannenschuur. Want een dag eerder kunnen ze de film bekijken die er van hun is gemaakt. Een mini-docu die een goed beeld geeft van de Mannenschuur. “De film laat zien wat de Mannenschuur voor ons betekend”, aldus Lems. Mooi is ook dat Rik Gielen, een van de mannen van de Mannenschuur, ook een belangrijk aandeel heeft gehad in de productie van de film. Videomaker Jovan Avramoski werkte nauw met hem samen. 

Feestje

De leden van de Mannenschuur kijken uit naar het ultieme moment waarin de mini-docu wordt vertoond. “Het gaat een feestje worden. En we gaan zeker door met de Mannenschuur. We zijn op zoek naar nieuwe financiën”, besluit Brinkman.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden