Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

De Swollenaer ook gewoon in de bus zonder JA-sticker

Algemeen

ZWOLLE - Vorige week is er bij huishoudens in Zwolle een folder verspreid die nogal voor wat verwarring heeft gezorgd. ‘Met de JA-sticker geef je actief aan dat je folders en huis-aan-huis-kranten wilt ontvangen’, staat te lezen op de folder. Hiermee wordt de indruk gewekt dat je De Swollenaer alleen nog maar ontvangt met een JA-sticker, maar dat is zeker niet het geval.  

Zeer bekend is de NEE/NEE-sticker. Daarmee geven mensen aan dat ze geen folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Zo’n twee jaar geleden wilde de gemeente Utrecht een JA/JA-sticker invoeren via een verandering in de afvalstoffenverordening. Daarmee werden huis-aan-huisbladen in de hoek van ongeadresseerd reclamedrukwerk gedrukt. Alleen met een JA/JA-sticker mochten huis-aan-huisbladen en ongeadresseerd reclamedrukwerk worden bezorgd. De NNP, branchevereniging voor lokale nieuwsmedia, kwam in actie en uiteindelijk werd een kort geding gewonnen. De wijziging was in strijd met de persvrijheid. Daarom werden huis-aan-huisbladen uitgezonderd.

In Zwolle wordt vanaf april de JA-sticker ingevoerd. Dat betekent dat Zwollenaren straks geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer in de brievenbus krijgen, tenzij ze een JA-sticker plakken. Op deze manier wil de gemeente papierverspilling tegengaan. Huis-aan-huiskranten en wijkkranten worden nog steeds standaard bij iedereen in Zwolle bezorgd. Dat betekent dus dat De Swollenaer gewoon wordt bezorgd bij mensen zonder JA-sticker. Wie dat niet wil, kan een NEE/NEE-sticker plakken, dan ontvangt u helemaal niets meer.

Gerard Meijeringh