Fantasietekening van het kasteel
Fantasietekening van het kasteel Foto: Collectie Overijssel/Vervaardiger L. Meijer.

Podcasteel Voorst

Algemeen

ZWOLLE - Stadsmuseum ANNO en Afdeling Erfgoed Zwolle lanceren een unieke driedelige podcast over de archeologische opgraving bij het Stinspark in Westenholte. De plek waar ooit het kasteel van ridder Zweder van Voorst heeft gestaan.

Kasteel Voorst is vernoemd naar de rijke en machtige familie die het bewoonde. De laatste kasteelheer, Zweder van Voorst, joeg letterlijk iedereen tegen zich in het harnas. Met als gevolg dat zijn stamslot werd geruïneerd.

Nu, meer dan 650 jaar later, zijn Zwolse archeologen in het Stinspark op zoek naar sporen. Het park in Westenholte krijgt onder aanvoering van de buurtbewoners een metamorfose: een uitgelezen kans om de grond in te gaan. De bewoners helpen in ‘hun achtertuin’ ook mee aan het archeologisch onderzoek. En dat is uniek.

We weten niet zo gek veel over het kasteel. Komen er nieuwe feiten aan het licht of worden er mythes doorprikt? In deze audiobeleving ontdek je de spannende geschiedenis en hoor je alles over het onderzoek en de bijzondere samenwerking tussen de archeologen en wijkbewoners.

In de eerste aflevering wordt de spannende geschiedenis ontrafeld. Was het een kasteel of een burcht? En wie was die familie Voorst precies? Ook melden de eerste buurtbewoners zich in het Stinspark om hun handen uit de mouwen te steken en gaat na een lange voorbereiding de schop in de grond.

Podcasteel Voorst is een podcast van Stadsmuseum ANNO en Afdeling Erfgoed Zwolle, en wordt gemaakt door Reinout Meijer. De eerste aflevering is te beluisteren via https://anno.nl/podcasteel-voorst/. De tweede aflevering komt aanstaande donderdagmiddag online.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48