Robert Jansen (l) en Martin van den Berg bij het spoorviaduct.
Robert Jansen (l) en Martin van den Berg bij het spoorviaduct. Foto: Gerard Meijeringh

Kleur geven aan entree van Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

STADSHAGEN ā€“ Martin van den Berg en Robert Jansen ergeren zich al jarenlang aan de entree van Stadshagen. Die betitelen ze als kleurloos en saai. Maar daar gaat dankzij dit tweetal verandering in komen. Via het kunstproject ā€˜Entree Stadshagenā€™ wordt letterlijk kleur gegeven aan het spoorviaduct bij de kruising van de Frankhuizerallee en de Hasselterweg via een kunstwerk.

Van den Berg en Jansen vroegen zich onafhankelijk van elkaar af hoe ze de entree van Stadshagen konden verfraaien. Vervolgens kwamen ze elkaar tegen.
ā€œEn toen kregen we het erover. Martin sprak over een ervaring dat je steeds het zoveelste industrieterrein oprijdt. Toen begon het te kriebelenā€, aldus Jansen.

Ze gingen aan de slag. Wat was er nodig om het idee te verwezenlijken? Ze kwamen uit op geld en goede kunstenaars. Ook werd de doelstelling geformuleerd om Stadshagenaren erbij te betrekken. Het was een zaak van lange adem. ā€œHet is een leerproces geweestā€, zegt Jansen. ā€œWe hebben een beroep gedaan op lokale sponsors en landelijke fondsen. Nu hebben we het financieel helemaal op de rit.ā€ Van den Berg en Jansen hebben met Lonneke van Zutphen en Anke Huizinga twee kunstenaars aan het project weten te binden. Daarnaast zorgt Stephanie Jansen voor de schetsen en Stan Fritschy voor de verhalen. ā€œWat gebeurde vroeger in dit gebied? Waren er kastelen, was dit landbouwgebied? Verhalen zorgen voor inspiratie, ideeĆ«n willen we terugzien op het viaductā€, aldus Van den Berg.

Workshops

Van den Berg en Jansen gaan voor een fraai kunstwerk bij het spoorviaduct, dat moet zorgen voor een ā€˜warm welkomā€™ in Stadshagen. Daar is wel inspiratie en creativiteit voor nodig. Daarom worden er twee workshops gehouden in basisschool de Kasteelhoeve aan de Buckhorstlaan 50.

Jong en oud uit Stadshagen worden uitgenodigd om hun ideeƫn en talenten te delen. Van den Berg en Jansen willen immers dolgraag Stadhagenaren bij het project betrekken. Tijdens de workshops is ook Stan Fritschy aanwezig. Met zijn verhalen zorgt hij voor de nodige creativiteit. Eerder brachten Van den Berg en Jansen, samen met de kunstenaars, een bezoek aan Collectie Overijssel. Het tweetal wil via het kunstwerk heden en verleden aan elkaar verbinden om zo de entree van Stadshagen wat meer identiteit te geven.

De workshops vinden plaats op zaterdag 30 september (van 14.00 tot 17.00 uur) en op woensdag 4 oktober (19.00 tot 21.30 uur). Na de workshops wordt er gewerkt aan een ontwerp. In november dit jaar moet het definitieve ontwerp klaar zijn. Het uiteindelijke doel is om het kunstwerk in mei volgend jaar te realiseren.

Gerard Meijeringh