Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over België met Hans Luiten

Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 21 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van België. Aan de hand van filmbeelden duikt historicus en huisdocent Hans Luiten in de geschiedenis en beeldvorming van ons buurland.

??Historicus en huisdocent Hans Luiten vraagt zich af of wij Nederlanders niet veel te neerbuigend naar onze zuiderburen kijken. Het land trekt veel internationale instituten aan, Nederlandse kranten zijn in Belgische handen en wie verdienen er eigenlijk meer? Hans Luiten duikt in de geschiedenis en beeldvorming van het land en stelt ons de vraag: begrijp jij België nog? Aan de hand van filmbeelden gaat het over de hertogen van Bourgondië en Rogier van der Weyden, koloniaal Congo en Leopold II, de slagvelden van WO I en de IJzerbedevaart, de taalstrijd, de EXPO’58 (van het Atomium), Jacques Brel en Molenbeek, de Bende van Nijvel, de ingewikkelde bestuursstructuur en nog veel meer.?

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro. De reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. ?

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Gerard Meijeringh