Bram Roosenbrand bezig aan zijn laatste kilometers in De Tippe.
Bram Roosenbrand bezig aan zijn laatste kilometers in De Tippe. Foto: Gerard Meijeringh

Zwolle heeft geen geheimen meer voor hardloper Bram Roosenbrand

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Uniek is het niet, maar zeker wel bijzonder. Hardloper Bram Roosenbrand had zich tot doel gesteld om door alle straten van de gemeente Zwolle te rennen. Een behoorlijke klus, die hij onlangs wist te halen. In de nieuwe wijk De Tippe wist hij een kruis te zetten door de laatste straat en kon hij zijn missie afronden. Roosenbrand hoopt dat hij andere mensen kan stimuleren om te gaan bewegen.

Roosenbrand begon in 2018 met hardlopen. Hij deed korte loopjes en liep zo’n 10 kilometer per week. In 2021 pakte hij het fanatieker aan. Hij rende per week zo’n 30 kilometer bij elkaar en deed ook mee aan enkele wedstrijden. Daarna voerde hij het aantal trainingskilometers nog verder op. Gemiddeld 46 kilometer per week in 2022 en dit jaar zit hij op 69 kilometer per week. “Het is voor mijn een grote ontdekkingstocht om te kijken wat mijn lijf aan kan”, aldus Roosenbrand.

Dat ging met pieken en dalen. Blessures gooiden dikwijls roet in het eten. Maar gaandeweg kreeg hij steeds meer plezier in hardlopen in Zwolle en omgeving. Een half jaar geleden koppelde hij dat aan een bijzonder project. “Ik vroeg me af hoeveel straten ik in de gemeente Zwolle al was doorgerend. Daar bleek een site voor te zijn: Citystrides.com. Ik zag op deze site dat ik al op 29 procent zat. Vervolgens ben ik in mei gestart om op 100 procent te komen.”

 Daarna ging het hard. “Ik heb het wijk voor wijk aangepakt. Ik ben begonnen in het centrum met wat verloren straatjes die nog niet had ingevuld. Daarna was het een soort van kleurplaat. Ik heb de hele stad ingekleurd. Ik ging zigzaggend door de wijken en weer terug. Sommige mensen zagen me wel vier keer voorbij komen. Die zullen zich wel hebben afgevraagd wat ik aan het doen was.” Naarmate het project vorderde werd de uitdaging groter. Roosenbrand moest verder van huis en pakte de fiets om daarna zijn ontbrekende straten te lopen, maar hij genoot. “Het was een mooie reis door Zwolle en omgeving. Ik zag eekhoorn en herten in het bos en roofvogels. Dat waren mooie cadeautjes.”

Het was echter ook afzien voor Roosenbrand als hardloper. “Soms raakte ik geblesseerd. Ik kreeg last van mijn hamstrings en kuiten, dan wilde het gewoon niet meer. Daar werd ik moedeloos van. Ik heb het bijltje er wel eens bij neer gegooid, maar ik heb de draad toch weer opgepakt. Nu kan ik daar veel beter mee omgaan. Je moet geduld hebben. Dat heeft me veel gebracht. Het heeft geleid tot een mooie ontdekkingsreis. Als hardloper ervaar ik nu het geluk en vrijheid. Het buiten zijn en alles voorbij zien komen, beschouw ik als echte cadeautjes. Daar doe je het allemaal voor.” 

Daarnaast hoopt hij andere mensen enthousiast te maken. “Dat ze ook gaan bewegen en hetzelfde goede gevoel mogen ervaren. Mensen willen wel, maar weten soms niet hoe ze moeten beginnen. Daar wil ik ze best bij helpen en een steuntje in de rug geven. Een ding is zeker belangrijk; altijd rustig beginnen.

Met het beëindigen van het Zwolse project begint het bij Roosenbrand al te dagen om iets nieuws op te tuigen. Ideeën zijn er genoeg. “Ik wil graag een keer een marathon onder de drie uur lopen, maar eerst richt ik me op wat anders. Ik wil het Pieterpad hardlopend volbrengen.” Dat is geen eenvoudige opgave. Deze wandelroute van bijna 500 kilometer gaat van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. “Ik ga het in etappes doen. Het is zeker niet uniek, maar het gaat mij om de persoonlijke reis.”

Gerard Meijeringh

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 14 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18