Bram Roosenbrand bezig aan zijn laatste kilometers in De Tippe.
Bram Roosenbrand bezig aan zijn laatste kilometers in De Tippe. Foto: Gerard Meijeringh

Zwolle heeft geen geheimen meer voor hardloper Bram Roosenbrand

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Uniek is het niet, maar zeker wel bijzonder. Hardloper Bram Roosenbrand had zich tot doel gesteld om door alle straten van de gemeente Zwolle te rennen. Een behoorlijke klus, die hij onlangs wist te halen. In de nieuwe wijk De Tippe wist hij een kruis te zetten door de laatste straat en kon hij zijn missie afronden. Roosenbrand hoopt dat hij andere mensen kan stimuleren om te gaan bewegen.

Roosenbrand begon in 2018 met hardlopen. Hij deed korte loopjes en liep zo’n 10 kilometer per week. In 2021 pakte hij het fanatieker aan. Hij rende per week zo’n 30 kilometer bij elkaar en deed ook mee aan enkele wedstrijden. Daarna voerde hij het aantal trainingskilometers nog verder op. Gemiddeld 46 kilometer per week in 2022 en dit jaar zit hij op 69 kilometer per week. “Het is voor mijn een grote ontdekkingstocht om te kijken wat mijn lijf aan kan”, aldus Roosenbrand.

Dat ging met pieken en dalen. Blessures gooiden dikwijls roet in het eten. Maar gaandeweg kreeg hij steeds meer plezier in hardlopen in Zwolle en omgeving. Een half jaar geleden koppelde hij dat aan een bijzonder project. “Ik vroeg me af hoeveel straten ik in de gemeente Zwolle al was doorgerend. Daar bleek een site voor te zijn: Citystrides.com. Ik zag op deze site dat ik al op 29 procent zat. Vervolgens ben ik in mei gestart om op 100 procent te komen.”

 Daarna ging het hard. “Ik heb het wijk voor wijk aangepakt. Ik ben begonnen in het centrum met wat verloren straatjes die nog niet had ingevuld. Daarna was het een soort van kleurplaat. Ik heb de hele stad ingekleurd. Ik ging zigzaggend door de wijken en weer terug. Sommige mensen zagen me wel vier keer voorbij komen. Die zullen zich wel hebben afgevraagd wat ik aan het doen was.” Naarmate het project vorderde werd de uitdaging groter. Roosenbrand moest verder van huis en pakte de fiets om daarna zijn ontbrekende straten te lopen, maar hij genoot. “Het was een mooie reis door Zwolle en omgeving. Ik zag eekhoorn en herten in het bos en roofvogels. Dat waren mooie cadeautjes.”

Het was echter ook afzien voor Roosenbrand als hardloper. “Soms raakte ik geblesseerd. Ik kreeg last van mijn hamstrings en kuiten, dan wilde het gewoon niet meer. Daar werd ik moedeloos van. Ik heb het bijltje er wel eens bij neer gegooid, maar ik heb de draad toch weer opgepakt. Nu kan ik daar veel beter mee omgaan. Je moet geduld hebben. Dat heeft me veel gebracht. Het heeft geleid tot een mooie ontdekkingsreis. Als hardloper ervaar ik nu het geluk en vrijheid. Het buiten zijn en alles voorbij zien komen, beschouw ik als echte cadeautjes. Daar doe je het allemaal voor.” 

Daarnaast hoopt hij andere mensen enthousiast te maken. “Dat ze ook gaan bewegen en hetzelfde goede gevoel mogen ervaren. Mensen willen wel, maar weten soms niet hoe ze moeten beginnen. Daar wil ik ze best bij helpen en een steuntje in de rug geven. Een ding is zeker belangrijk; altijd rustig beginnen.

Met het beëindigen van het Zwolse project begint het bij Roosenbrand al te dagen om iets nieuws op te tuigen. Ideeën zijn er genoeg. “Ik wil graag een keer een marathon onder de drie uur lopen, maar eerst richt ik me op wat anders. Ik wil het Pieterpad hardlopend volbrengen.” Dat is geen eenvoudige opgave. Deze wandelroute van bijna 500 kilometer gaat van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. “Ik ga het in etappes doen. Het is zeker niet uniek, maar het gaat mij om de persoonlijke reis.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40