Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Burgemeester Peter Snijders: ‘Ik sta open om met elke Zwollenaar een biertje te drinken

· leestijd 7 minuten Algemeen

ZWOLLE - Een aantal dagen voor Sinterklaas vindt het Rondje Swolle Eindejaargesprek met burgemeester Snijders plaats. Een moment om naar uit te kijken. Locatie is dit jaar hotel Fidder, een Rijksmonument van bijzondere architectuur en uitzonderlijk interieur. Snijders kent het hotel slechts van buitenaf, dat was tijdens de Dag van de Verbinding. Eenmaal binnen krijgt de burgemeester een rondleiding door het hotel. “Wat ik hier zo mooi vind, dat de stijl zo consequent is doorgevoerd. Het voelt warm aan, je voelt je welkom”, zegt Snijders. 

(door Peter de Jong)

In je eigen stad overnachten in een hotel is niet direct voor de hand liggend. Toch geeft het een ander gevoel van kijken naar jouw stad. Snijders ervaart een soortgelijk gevoel als je vanaf het water – lees de stadsgracht – naar de stad kijkt. Dat gaf hem een ‘wauw’ gevoel. “Je ziet de stad van een heel andere kant. Dat zal in een hotel ook zo zijn.” Tijdens de rondleiding, in kamer 4 van in totaal 24 hotelkamers, wacht Snijders een verrassing. Het is de tijdelijke overnachtingsplek van de Sint waar de Goedheiligman een pakjeszak voor Snijders heeft achter gelaten. Daarin allemaal kleine pakketjes die Snijders in de kleine maar pittoresk aandoende bieb van het hotel gaat openmaken. In alle pakjes zitten vragen die betrekking hebben op het jaar 2023. En passant doet Snijders zich tegoed aan een heerlijke lunch. Eten, pakjes openmaken, denken en antwoorden, onze burgervader aan het multitasken.

Pakje 1: Hartstad Zwolle. “Die term hebben wij geïntroduceerd en dat heeft een achterliggende gedachte. Wij zijn een hele sociale stad, wij zien elkaar, kijken naar elkaar om en zijn gulzig voor een ander. In die zin mogen wij ons terecht een hartstad noemen. Maar Hartstad is iets voor de langere termijn. Dit jaar vieren wij het Hanzejaar en zetten dat in de schijnwerpers. Vanaf 2024 krijgt Hartstad vol de aandacht en gaan wij meer inzetten op de achterliggende gedachte van het hart.”

Pakje 2: Sassendonk. “Ik heb het nu een paar keer meegemaakt en ja, voor mij is een wereld van Zwols vermaak geopend. Een deel van de stad is daarin ondergedompeld. Wij als college van B&W doen op zaterdag en maandag mee. Een fantastische ervaring. De maandag is voor mij de mooiste dag. Zo’n 1000 mooi verklede mensen in theater de Spiegel. Kippenvel moment. Zwolle kent tijdens Sassendonk twee parallelle werelden; de carnavals Zwolse stad en de stad die naar zijn werk gaat. Toen ik nog bij de Provincie Overijssel werkzaam was begreep ik weinig van al die mensen in carnavalskleding. Nu begrijp ik het. De achterliggende gedachte dat je ook eens even los moet kunnen zijn. Niet alles even serieus nemen. Juist in de huidige tijd waarin er zoveel spanning is. Carnaval hebben wij heel hard nodig in de stad. Het is mijn motto om te relativeren.”

Pakje 3: Zomertijd. “Ik heb daar biologisch gezien geen last van en ben blij met langer licht in de avond. Je kunt dan meer doen zoals wandelen en fietsen. Ik ben altijd bewust met energie; de thermostaat terugdraaien, ledlampen. Mijn vrouw vindt dat ik daarin doorsla. Ik doe het vooral omdat je zuinig met fossiele brandstoffen om moet springen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Deuren dicht, zuinig zijn met gaskachels, dat soort zaken. Ik ben een autofreak, heb wel een bescheiden elektrische auto en een paar oldtimers. Volgend jaar komt Renault met een R5-je. Ik heb iets met Renault.”

Pakje 4: Vlag. “In april heb ik samen met Roland Weber de vlag tegen pesten gehesen. Hij is de bedenker en de vlag heeft een blauwe hand met wit hartje. In zijn jeugd werd Weber gepest. Hij heeft een mooi ontwerp gemaakt. Zelf zal ik in mijn jeugd ook weleens gepest zijn maar ik heb daar nooit last van gehad. Ik heb er een ontzettende hekel aan als mensen gepest worden. Dat was ook mijn motivatie om aan de vlag van Weber mee te werken. Onlangs kwam ik een dame tegen die mij eraan herinnerde dat ik haar eens geholpen had toen zij gepest werd. Jij kwam voor mij op, zei ze. Ik kon het mij niet meer herinneren maar vond het mooi om te horen. De vlaggendag, overigens is het een landelijke dag, blijft in Zwolle op 19 april terugkeren. En hopen dat het een olievlekwerking gaat hebben.”


Foto: Pedro Sluiter

Pakje 5: Vereniging de Buitensociëteit. “Ik ben daar een paar keer geweest. Dit jaar vieren zij hun 150-jarig bestaan. Wat ik niet wist, is dat de sociëteit destijds is opgericht voor de niet elite. Met een lagere drempel dan de grote sociëteit binnen de stadsgracht. De vereniging heeft nu besloten om ook vrouwen toe te laten. Dat vind ik knap en goed en past binnen de huidige tijdsgeest in Zwolle. Het is een mooie plek en ze willen graag meer leden. Het biedt voor mensen een uitlaatklep. Dus een hele mooie club.”

Pakje 6: Postcodeprijs. “In welke straat die prijs in Zwolle is gevallen, durf ik niet te zeggen. In ieder geval niet het Van Nahuysplein. Is die prijs echt hier gevallen? In de Goudenregenstraat? Dat is mooi. Natuurlijk droom ik best weleens van een grote geldprijs. Dat geld zou ik besteden aan mijn autohobby maar daar zal mijn vrouw niet zo blij mee zijn. Ha, ha. Stoppen met werken zal ik niet doen. Werk is voor mij veel meer dan alleen maar salaris krijgen. Ik haal plezier uit mijn werk.”

Pakje 7: Librije 30 jaar. “Een prachtig feest en ik was onder de indruk van alle mensen die ik daar zag. Van heinde en verre gekomen. Ik heb Jonnie en Thérèse gelukkig in alle drukte nog persoonlijk kunnen feliciteren. Het zijn ontzettende gemotiveerde en betrokken mensen die trots op de stad zijn. De Librije betekent enorm veel voor de stad en regio”, aldus Snijders die op dit feest voor het eerst werd gesignaleerd met een baardje. Zijn verklaring: “als de Koning het doet, dan zijn dienaar ook.” Waarvan akte.

Pakje 8: IJsselderby. “Er zijn, denk ik, 13.800 mensen die in het stadion enorm genieten van het voetbal. En er zijn ook 13.800 mensen die enorm balen van al het gedoe dat mensen als een stel wilde dieren over muren heen klimmen. Of dat je een rookbom afsteekt in een bomvol en afgesloten deel van het stadion. Dat is echt idioot, mensen kunnen er niet uitkomen. Het is goed dat politie en justitie dat hard aanpakt. Wij, de KNVB, clubs, politie en justitie, wij hebben gezegd dat het weer normaal moet worden in het stadion. Iedereen die daaraan meewerkt, schudden wij de hand. De enkeling die dat niet doet, pakken wij aan. Wat ik zie gebeuren is dat de publieke opinie laat blijken dat ook zij er klaar mee zijn. Ik zie dat het kantelt en dat mensen hun ongenoegen daarover laten horen. De gemeenteraad maakt zich daar ook zorgen over. Het is een complex vraagstuk, nu moeten wij volhouden. En dat doen wij samen.”

Pakje 9: Groot Zwolle. “Een gezelschap van mensen met leidinggevende posities in Zwolle. Op verschillende fronten. Met dit gezelschap zijn wij naar Hamburg geweest en hebben daar onder andere de stadsontwikkeling bekeken. Een aantal dingen hebben wij daarvan meegenomen. Wellicht dat wij daarvan iets bij onze Spoorzone kunnen gebruiken. Zoals meer publiek private samenwerking zoeken. Ook zaken als omgaan met polarisatie kwam ter sprake. Groot Zwolle is een mooi gezelschap om elkaar te inspireren.”

Pakje 10: Restaurant Waber. “Ik heb dat restaurant samen met de Indonesische ambassadeur geopend. Het openen van een nieuw restaurant doe ik bij hoge uitzondering. De naam van het restaurant is verbonden aan de naam van de kokkin: Titi Waber. Ik heb er heerlijk gegeten. Deze kokkin is misschien wel de beste van Nederland. Die stelling durf ik wel aan. Mijn favoriete keuken, voor sommigen wellicht afgezaagd, is toch de Italiaanse keuken. Heerlijk, eenvoudig en smaakvol. Truffels, olijfolie, allemaal lekkere dingen.”

Pakje 11: Eeuwelingen. “Dit jaar hebben wij, tot nu toe, in de stad 8 inwoners die 100 jaar zijn geworden. Ik vind het belangrijk en probeer altijd om deze mensen zelf te bezoeken. Ik leer veel van de gesprekken met hen. Hoe mensen in het leven staan. De eeuwelingen van nu hebben zoveel meegemaakt en sommigen zijn echt in armoede opgegroeid. Ook hebben zij de oorlog meegemaakt. Afgelopen maand was ik bij een mevrouw in Dieze, mevrouw Ter Avest. Zo mooi, zij was ‘s morgens nog naar het stembureau geweest. Van de oorlog had zij heel weinig gemerkt. Haar man – hij leeft niet meer - had in een kamp in Duitsland gezeten. Die kon er in hun huwelijk niet over praten. De grote vraag die mij nog steeds bezighoudt en ik vraag dat aan elke eeuweling: hoe kan het dat deze stad in de oorlog niet gebombardeerd is? Wij waren toen, en zijn nog steeds, het tweede spoorwegknooppunt in Nederland. Er was wel het bombardement op de Bollebieste. Met desastreuze gevolgen waar wij nog elk jaar bij stilstaan. Over veranderingen praten mensen ook veel. Met name de laatste jaren, alles gaat zo snel. Opvallend is de interesse van onze eeuwelingen in de maatschappij. Hun maatschappelijke betrokkenheid, het relativeringsvermogen en anderen de ruimte geven. De keerzijde is dat zij iedereen hebben overleefd. Ik heb dat ook bij mijn eigen ouders, zij zijn 94 jaar geworden, gemerkt. Jouw eigen generatie is er niet meer. Verhalen van vroeger kun je niet meer delen met leeftijdsgenoten.”

Pakje 12: Boodschappen (vraag van een leerling basisschool). “Wij doen samen de boodschappen maar zijn daar heel slecht in. Totaal niet efficiënt. De folders met aanbiedingen lees ik niet. Die folders worden overigens op ons plein niet bezorgd. Wij hebben geen vaste supermarkten en kopen waar het uitkomt. Boodschappen doen vinden wij niet leuk, het is een noodzakelijk iets.”

Pakje 13: Zomerkermis. “Henry van der Veer heeft mij 2831 handtekeningen aangeboden voor behoud van de zomerkermis in de Zwolse binnenstad. Mijn handtekening komt daar niet bij omdat ik ook voorzitter van de gemeenteraad ben. Ik vind dat ik daar sowieso neutraal in moet zijn. Het college heeft een standpunt ingenomen: de zomerkermis blijft in park de Wezenlanden. Er wordt wel over nagedacht om daar meer schwung aan te geven. Wellicht een horecaplein midden in het park? Tja….”

Pakje 14: Biertje “Ik heb al met heel veel mensen een biertje gedronken. Ik sta open om met elke Zwollenaar een biertje te drinken. Dat wordt dan wel een drukke agenda”, zegt hij met een glimlach.

Met speciale dank aan de gastvrijheid bij Hotel Fidder

De burgemeester wenst alle Zwollenaren gezondheid, voorspoed, relativeringsvermogen, wees goed voor elkaar en probeer elkaar de ruimte te geven met respect voor andermans mening.

Gerard Meijeringh